GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenska valutasmugglare dömda i Danmark

Tre svenska män har dömts till mellan sex månader och två års fängelse för penningtvätt, uppger Köpenhamnspolisen.
Danmark • Publicerad 25 januari 2023
Flera svenskar har under det senaste året åkt fast med stora summor svarta pengar i bagaget. Nu har tre av dem dömts. Arkivbild.
Flera svenskar har under det senaste året åkt fast med stora summor svarta pengar i bagaget. Nu har tre av dem dömts. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De tre, som alla är i 40-årsåldern, greps i september i fjol när de försökte föra ut kontanter i olika valutor till ett värde av 6,3 miljoner danska kronor till Turkiet.

Fallet är ett av flera liknande det senaste året. I höstas greps runt 20 svenska medborgare efter att ha ertappats med svarta pengar av tullen på Köpenhamns flygplats i Kastrup. Svenskarna – som samtliga kommit med tåg från Sverige för att från Kastrup flyga vidare till Turkiet – hade sina bagage fullpackade med kontanter enligt tidigare danska uppgifter.

Och så sent som i början av januari greps en man på Kastrup misstänkt för penningtvätt av 5,8 miljoner danska kronor, närmare 8,8 miljoner svenska kronor.

Han kopplas samman med tidigare gripna och misstänktes vid gripande för att ha haft en överordnad roll i åtminstone ett par av de misstänkta fallen.

Tidigare i år dömdes en svensk medborgare till 21 månaders fängelse för försök till penningtvätt. Han greps samma dag som de två som dömdes på onsdagen.

I mars väntas dom mot ytterligare två personer som greps då, en man och en kvinna. De hade biljetter till samma flyg som de nu dömda, men ska bara ha försökt smuggla ut motsvarande drygt tre miljoner svenska kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.