Annons

Svenska SAS-anställda snuvas på dansk a-kassa

Ekonomi • Publicerad 8 juli 2020
SAS - drabbat av coronakrisen liksom många andra bolag. Arkivbild,
SAS - drabbat av coronakrisen liksom många andra bolag. Arkivbild,Foto: Johan Nilsson/TT

Trots inbetalningar under flera års tid står ett hundratal av de svenska SAS-anställda nu utan dansk a-kassa. Det har danska myndigheter beslutat, rapporterar Sydsvenskan.

I samband med coronakrisen har flygbolagets anställda fått välja mellan att antingen bli uppsagda och få lön under uppsägningstiden – eller att begära tjänstledigt under två år och då få ersättning från den danska a-kassan FTF. Men det sistnämnda alternativet gäller bara danskar.

Annons

Myndigheten CKA (Center för klagomål om arbetslöshetsförsäkring, som ligger under danska arbetsmarknadsstyrelsen) har nämligen beslutat att de som tar tjänstledigt och bor i annat EU-land – eller blir uppsagda av SAS – inte har rätt till någon ersättning i Danmark.

Beslutet rör runt 200 svenska SAS-anställda i Danmark som valt att vara tjänstlediga i väntan på bättre tider för flygbolaget. Men de hänvisas, liksom sina norska kollegor, nu till sina hemländers a-kassor i stället, trots att man enligt svenska regler inte kan få a-kassa under tjänstledighet.

Den danska a-kassan FTF planerar att överklaga beslutet då man anser att svenska medlemmar drabbas orimligt hårt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons