Annons

Svenska punkrockbandet Demons gjorde sin debut i USA

1995 bildades Demons i Sverige och 2000 kom debutskivan - i USA.
- Vi fick skivkontrakt med ett amerikanskt skivbolag så det är där vi har hållit till mest, säger bandets trummis, Mikael Jakobsson.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2005

Fyra USA turnéer och två album senare är de nu tillbaka i Sverige där allt började.

- Man kan säga att vi har valde bort Sverige till förmån för USA där vi har spelat oerhört mycket. Vi har gjort en hel del stora spelningar, till exempel i Las Vegas på ett ställe som heter Shakedown, men även en del småspelningar på de mest konstiga ställena. En gång skulle vi spela i Auburn, Alabama, där giget visade sig vara i en snubbes hus. Han plockade undan möblerna så spelade vi i hans vardagsrum. En annan gång spelade vi i en bar i Sacramento, det vara bara ett hål in i väggen där vi fick spela. Publiken bestod av en Vietnamveteran och en prostituerad.

Annons

Tid för lansering hemma

Nu återvänder ni till Sverige, är det på grund av att ni har misslyckats i USA?

- Nej, vi känner bara att det passar bra nu, säger bandets sångare och gitarrist, Mathias Carlsson. Vårt kontrakt har gått ut med skivbolaget i USA så vi passar på att vända hem till Sverige. Vi känner att vi behöver en omstart och få lite ny energi. Just nu förhandlar vi med en del skivbolag och vi hoppas på att få kontrakt med ett svenskt. Så fort allt är klart ska vi släppa en ny skiva, det beräknas bli till hösten, sedan återvänder vi nog till USA också. Men basen har vi i Sverige och vi kommer att lägga vårt fokus här och i Europa. Men skivkontrakt tar alltid tid, blir det inte med ett svenskt bolag så har vi även en del grejer på gång med några japanska skivbolag.

Hur stor är er potential?

- Den är oändlig, säger Mikael Jakobsson. Men vi gör detta för att det är kul, vi gillar fortfarande att turnera och vi har som roligast när vi är tillsammans. Vi har valt att leva våra liv så här och det är för sent att ändra på det.

Många influenser

Demons spelar punkrock och enligt dem själva är deras musik en smältdegel av många olika influenser såsom punk, hardcore och garagerock. Och vad gäller andra svenska band i liknande genre så är The Hives ett av de band som ligger dem närmast.

Vad har ni för relation till The Hives?

- Vi är polare, säger Mikael Jakobsson. Sedan har vi legat på samma skivbolag, Gearhead. Det var vårt skivbolag i USA och Hives har släppt några skivor genom dem. Det är såklart bara kul, de är schysta killar och de är ett bra band. Jag kan inte säga att vi har tjänat så mycket karriärsmässigt på att vi känner dem, men de har definitivt gjort så att folk har fått upp ögonen för svenska band i allmänhet.

Victor Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons