Svenska filmer tar sig an laddade ämnen

Efter snart 20 år som filmare och med en rad dokumentärer bakom sig har Susanna Edwards regisserat sin första spelfilm: Keillers Park, en tragisk kärlekshistoria som inspirerats av en verklig händelse.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2006
Peter och Nassim som älskande i Keillers park.
Peter och Nassim som älskande i Keillers park.Foto: 

År 1997 mördades en 37-årig man i Keillers park på Hisingen i Göteborg. Mannen var homosexuell och mördaren en ung satanist.

Det är inte mordet som Susanna Edwards valt att skildra, utan den kärlekshistoria som uppdagades i samband med polisutredningen.

Peter lever ihop med den vackra konsertpianisten Maria. Han är civilingenjör och ska ta över sin pappas firma. Framtiden är utstakad, utsikterna lysande.

Så en dag möter han Nassim och kan inte glömma honom. Han faller och förälskelsen går bara inte att hejda.

Nassim, som lever på en parkbänk, är fri från alla hämningar och vill basunera ut deras kärlek. Medan Peter sitter fast i sin konservativa bakgrund och lever ett dubbelliv. Han kämpar för att slita sig loss och hans tidigare så trygga värld rämnar.

Misstänkt för mord Ingenting är enkelt för Peter och Nassim. Förhållandet sliter på dem båda, men kärleken håller dem ihop. Plötsligt en morgon stormar polisen in i Peters lägenhet och tar honom med. Han är misstänkt för mord, för att ha dödat sin älskare.

Keillers Park är den första svenska film som handlar om två män som älskar. Mordet och polisförhören utgör bara en ram till berättelsen.

Provocerande Det är ett laddat och för många provocerande ämne som kräver mod att ta sig an. Susanna Edwards väjer inte för att låta Peters och Nassims passion ånga från duken.

Hennes berättelse börjar trevande, men tar sig snart och blir till slut mycket gripande.

Det kan inte vara lätt att som Mårten Klingberg som är Peter, spela en som spelar. I inledningen blir det för mycket spel och för lite närvaro. Men han liksom växer in i rollen efter hand. Möjligen är det något enklare att spela den utåtlevande Nassim. Piotr är dock klockren i rollen.

Susanna Edwards har tänkt sig Keillers Park som den första delen i en trilogi om befrielsen ur "könsstereotypernas fängelse." Nästa film ska skildra flatornas värld och den avslutande delen ska handla om relationen kvinna och man.

Mikael Hagner
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.