Annons

Svensk man fängslad i Libanon

En svensk man, verksam som rektor, sitter fängslad i sitt födelseland Libanon, enligt uppgifter från närstående. Utrikesdepartementet och ambassaden i Beirut arbetar med fallet, uppger UD:s presstjänst.
Politik • Publicerad 10 september 2023
En svensk man har fängslats i Libanon.
En svensk man har fängslats i Libanon.Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Mannen sitter frihetsberövad efter det att han inställde sig vid en libanesisk militärdomstol tidigare i veckan, rapporterar flera medier.

Utrikesdepartementet (UD) är informerad om fallet och dess presstjänst skriver i ett mejl till TT: "UD känner till att en svensk man i 40-årsåldern är frihetsberövad i Libanon. UD i Stockholm och ambassaden i Beirut arbetar med fallet. Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess."

Annons

Mannen reste till Libanon i somras. Det var första gången han återvände sedan han flydde från landet 2012, efter att ha återpublicerat sin fars regimkritiska böcker. I Sverige har mannen utbildat sig till rektor och var verksam som sådan på en ort i Dalarna, rapporterar Skolledaren.

Mannen greps direkt på flygplatsen i Libanon och fråntogs sitt pass.

– Han släpptes efter två dagar med uppmaningen att inställa sig vid myndigheter en gång i veckan, berättar en vän för Södra Dalarnes Tidning (SDT).

I samband med ett möte med en militär domare i veckan blev mannen åter frihetsberövad och kontakten mellan honom och familjen har brutits.

– Han har inte fått några anklagelser riktade mot sig eller någon förklaring till varför han hålls kvar i landet, säger vännen.

Mannens arbetsgivare bekräftar för SDT att mannen fortfarande är kvar i Libanon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons