Annons

Svensk-iransk forskares avrättning skjuts upp

Iranfånge • Publicerad 14 januari 2021
Protester mot den planerade avrättningen av Ahmadreza Djalali. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Den planerade avrättningen av den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali i Iran har skjutits upp ytterligare en månad, har Djalalis familj fått erfara av iranska myndigheter, uppger Amnesty international.

Det var i december i fjol som familjen fick uppgiften om att avrättningen av den fängslade forskaren kommer att skjutas upp, skälet till detta har inte framgått.

Annons

Djalali är dömd till döden i Iran för spioneri i en kritiserad rättegång.

Han fyller under torsdagen 49-år, en bemärkelsedag som han spenderar i ensamhet i en isoleringscell i det iranska Evin-fängelset.

Enligt Amnesty har Djalali sedan i november i fjol förvägrats kontakt med både sin familj och sin advokat.

Ahmedreza Djalali greps och fängslades 2016 och dömdes året efter till döden för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning. Djalali var tidigare verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons