Annons

Svensk i Donetsk upp i rätten på måndag

Den svenske man som sitter frihetsberövad i den ryskockuperade regionen Donetsk i östra Ukraina, ska upp i rätten på måndag. Förhandlingarna kommer då att hållas bakom stängda dörrar, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Ukraina • Publicerad 12 augusti 2022
Den svenska mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Arkivbild.
Den svenska mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Arkivbild.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Mannen är anklagad för att ha deltagit på den ukrainska sidan i slaget om stålverket Azovstal i Mariupol.

Svenska utrikesdepartementet arbetar med ärendet.

Annons

"Vi noterar uppgifter om att den svenske medborgaren ska ställas inför rätta i Donetsk på måndag den 15 augusti. Vi arbetar aktivt med detta fall och följer upp de uppgifter som finns tillsammans med våra ambassader i Kiev och Moskva. Rådande omständigheter i Ukraina försvårar detta arbete", skriver utrikesdepartementets presstjänst till TT.

De ryskstödda så kallade myndigheterna i Donetsk anklagar mannen för att ha stridit som legosoldat. Förutom svensken ställs en kroat och tre britter inför rätta.

Den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass rapporterade i början av juli att mannen tillfångatagits. De sista ukrainska försvararna gav upp striden om Azovstal omkring den 20 maj.

Två brittiska och en marockansk medborgare har tidigare dömts till döden på samma anklagelsepunkt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons