Annons

Svensk i bombade Lviv: Otroligt bedrövligt

Svenske Börje Olsson befinner sig på plats i Lviv och har själv börjat dokumentera förödelsen. När TT når honom per telefon befinner han sig intill en sönderskjuten byggnad.
– Den är fullkomligt urblåst. Jag förstår inte hur någon kan överleva en sådan attack, säger han.
Ukraina • Publicerad 6 juli 2023
Svenske Börje Olsson vid den sönderskjutna byggnaden.
Svenske Börje Olsson vid den sönderskjutna byggnaden.Foto: Börje Olsson/Privat
Människor står utanför en byggnad i Lviv som träffats i den ryska raketattacken mot staden.
Människor står utanför en byggnad i Lviv som träffats i den ryska raketattacken mot staden.Foto: Börje Olsson/Privat

Enligt uppgifter som Börje Olsson fått på plats finns ett barn bland de döda.

Det var sent på onsdagskvällen som Börje Olsson anlände till Lviv dit han kört med bil från Hammarö i Värmland. Han hade inte hunnit sova mer än ett par timmar på sitt hotellrum när han plötsligt väcktes av flyglarmet.

Annons

– Jag vaknade mitt i natten av att flyglarmet gick och sedan började de ropa ut i radion, säger han.

Efter en stund hörde han flera höga smällar.

– Det small så in i helsike, säger han och fortsätter:

– Den första smällen var riktigt kraftig, det var en riktig bassmäll, som från en dynamit. Sedan väntade jag och då kom det två smällar till. Då gick jag ner i receptionen och så kom det en till och så ytterligare en.

Slog ner i närheten

Väl nere på markplan gick han ut på gatan.

– Och då ser jag en missil komma, så jag tog upp mobilen och filmade. Jag insåg att det funkar som åska, där smällen kommer efteråt. Och mycket riktigt kom det en till smäll efter det.

Eftersom det är hus emellan har han svårt att uppskatta exakt hur långt bort platsen för nedslagen ligger från hans hotell, men han bedömer att det inte rör sig om mer än några hundra meter.

TT: Hur gick tankarna när du såg och hörde det här?

– Jag tänkte att det här ska jag dokumentera. Personligen är jag inte ett dugg rädd, det är bara så jag funkar helt enkelt. Men du skulle ha sett skräcken i ögonen på barnen (på hotellet) och hos receptionisten.

"Jag blev förbannad"

Börje Olssons mål med resan till Lviv var att skänka den bil han körde ner med och som dessutom hade fyllts till brädden med bland annat mat och skyddskläder.

Annons

Det var i samband med en insamling som drogs igång på hemmaplan av dansbandet Larz-Kristerz sångare Peter Larsson och hans sambo Anki Tengen, som Börje Olsson fick idén att åka till Ukraina.

– Jag tänkte att jag donerar min bil till dem som nu lider så fruktansvärt, de behöver den bättre än jag, säger Börje Olsson.

Bilen är fylld med förnödenheter från insamlingen i Värmland. Hem tänker Börje Olsson ta sig med buss eller tåg via Polen.

Efter att ha hamnat mitt i ett ryskt angrepp anser han sig även ha en skyldighet att fota och filma förödelsen på plats.

– Nu har jag fått se med egna ögon, jag är vittne och ska dokumentera det jag ser.

– Folk behöver få se verkligheten.

Plötsligt återkommer Börje Olsson, till vardags kiropraktor hemma i Värmland, till frågan om vilka tankar som gick genom huvudet när han såg och hörde raketerna.

– Jag blev förbannad, rätt och slätt. Det är så otroligt bedrövligt det som sker, att man kan göra så här mot ett folk och att det har pågått i ett och ett halvt år, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons