Annons

Svensk fotboll hotad av virus: "Förödande"

Inga fotbollsklubbar vill spela utan publik när herr- och damallsvenskan drar igång. Framskjutna seriestarter är därför det mest attraktiva alternativet om förbudet mot folksamlingar kvarstår.
Fotboll • Publicerad 12 mars 2020
Det är oklart när Emir Kujovic och Djurgården får spela allsvensk premiär. Arkivbild.
Det är oklart när Emir Kujovic och Djurgården får spela allsvensk premiär. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den första helgen i april är de allsvenska premiärerna för damer och herrar inplanerade. Men efter regeringens beslut att förbjuda sammankomster med mer än 500 åskådare – en konsekvens av coronaviruset – kan seriestarterna skjutas upp.

– Vi tittar på de olika alternativen, men vi har fortfarande några veckor på oss innan vi behöver ta ett beslut. Vem vet, det bästa alternativet är ju att sanktionen hävts till dess, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef).

Publiken prioriterad

Annons

En krisgrupp, bestående av Svenska fotbollförbundet, med representanter från den medicinska sidan och tävlingskommittén, samt representanter från Sef och Elitfotboll dam (EFD), träffas dagligen för att undersöka alternativen som finns för premiärerna.

– Det finns olika alternativ. Det ena är att spela inför tomma läkare och bara följa serieordningen som den är lagd, och det ogillas av föreningarna. Det andra alternativet är att skjuta på serierna i den mån det går. Det är det som förbundet tittar på nu, vad det skulle bli för konsekvens om man gjorde en sådan förändring, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i EFD.

En del klubbar har själva vidtagit åtgärder inför premiärerna. I nuläget har Örebro SK stoppat biljettförsäljningen till sina allsvenska herrmatcher, medan exempelvis Djurgården fortsätter att sälja biljetter som vanligt.

– Alla parter är överens om att försöka få spela med publik, som planerat. Vi kommer att hålla på beslutet så länge som det är möjligt, och om situationen inte förbättrats, är alternativet att skjuta upp seriestarten för att vinna tid, säger Mats Enquist.

Hur länge seriestarterna kan skjutas upp utan att ställa till det för exempelvis internationellt spel är oklart. Men att spela inför tomma läktare kan få stora konsekvenser.

Elitfotbollens överlevnad hotad

– En allsvensk herrmatch idag bygger enormt mycket på upplevelsen. Det är inte bara att sparka boll utan en symbios mellan supportrar, läktarkultur och fotboll som är det som är mest speciellt i Sverige idag. Skulle vi tappa det är det en stor motgång för alla supportrar och en ekonomisk smäll för klubbarna som skulle vara förödande, säger Enquist och fortsätter:

– Det handlar om intäktsbortfall upp mot en halv miljard på en säsong, det skulle inte elitfotbollen överleva tror jag.

Damklubbarna är lika tveksamma som herrklubbarna till spel inför tomma läktare, även om arrangemangen är mindre och inte drar in lika mycket pengar, säger Hoszek.

– Man får ta det i relation till föreningarna, vissa klubbar är mindre i omfattning när det gäller omsättning, och då är deras publikintäkter betydande för klubbens ekonomi på samma sätt som de är för storklubbarna, säger Tomas Hoszek.

Mats Enquist poängterar dock att alla inblandade kommer att följa myndigheternas rekommendationer.

Annons

– Vi har en situation i samhället som vi inte råder över, och där vi behöver dra vårt strå till stacken. Men vi tar ett steg i taget nu och samlar krafterna, säger han.

Krisgruppen hoppas att kunna lämna fler besked i nästa vecka.

– I början av nästa vecka tror jag att vi kommer att ha ett förslag på lösning, utifrån de förutsättningarna som föreligger nu. Sedan vet man ju inte, det kanske bryter ut på samma nivå som i Italien, och då blir det helt andra förutsättningar, säger Tomas Hoszek.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons