Annons

Svensk drogdödlighet högst i Europa

Sverige toppar listan över narkotikadödlighet i Europa, visar en rapport från EU:s narkotikabyrå (EMCDDA).
Narkotika • Publicerad 2 oktober 2020
Medicinen Naloxon tar bort ruset av heroin inom några minuter och kan rädda livet på den som tagit en överdos. Arkivbild.
Medicinen Naloxon tar bort ruset av heroin inom några minuter och kan rädda livet på den som tagit en överdos. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson/TT

Rapporten visar att Sverige under 2018, det senaste året som undersökts, hade 81 narkotikarelaterade dödsfall per miljoner invånare. Det är nästan fyra gånger fler än genomsnittet för EU-länderna.

– Främst är det så klart bland missbrukare. De som dör i narkotika är de som använder narkotika, där ser vi ingen drastisk ökning, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Annons

EMCDDA poängterar i rapporten att det är vanskligt att jämföra olika länders resultat, dels på grund av olika undersökningsmetoder men också på grund av potentiella mörkertal i flera länder.

– Sverige är väldigt bra på den här typen av statistik. Jag skulle inte säga att det är den största orsaken till att vi hamnar högst upp, men det är definitivt en stark bidragande orsak. I andra länder vet vi att det inte är samma typ av rapportering, säger Eriksson Tinghög.

Skottland är dock den region i undersökningen som sticker ut mest. 295 dödsfall/miljoner invånare rapporterades där under 2018. För Storbritannien som land skrivs antalet dödsfall per miljoner invånare till betydligt färre – 76 för år 2017.

Dödsfall orsakade av opioider, såsom heroin, dominerar tydligt i rapporten från EMCDDA. 2018 dog 98 svenskar på grund av heroin. Enligt rapporten minskade dock de drogrelaterade dödsfallen i Sverige mellan 2017 och 2018.

– Om vi ser på Sverige de senaste fem åren har vi sett en ökning, men de senaste två åren går det neråt, säger Eriksson Tinghög.

Fakta: Narkotikadödlighet i EU

Europas narkotikabyrå EMCDAA (European monitoring center for drugs and drug addiction) kommer årligen med en rapport om drogläget i EU plus Norge och Turkiet.

Totalt avled drygt 9 000 personer till följd av narkotika i länderna år 2018, som är det året majoriteten av statistiken i rapporten kommer ifrån.

76 procent av de avlidna var män.

Räknat i antal avlidna per miljoner invånare är Sverige det land med högst narkotikadödlighet, 2018 avled 81 personer/miljoner invånare.

Källa: EMCDAA

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons