Annons

Svensk bakom dokumentär om skateboardspel

"Tony Hawk's pro skater" var spelsuccén som lät virtuella skateboardåkare göra halsbrytande trick, utan att riskera några verkliga frakturer.
Historien bakom tv-spelen skildras i en ny dokumentär, regisserad av svenske debutanten Ludvig Gür, 22.
Spel/Film • Publicerad 5 mars 2020
Producenten Ralph D'Amato och regissören Ludvig Gür.
Producenten Ralph D'Amato och regissören Ludvig Gür.Foto: Andrei Duman/Handout/TT
Skateboardlegendaren Tony Hawk gav namnet till spelserien – och medverkar i dokumentären "Pretending I'm a superman".
Skateboardlegendaren Tony Hawk gav namnet till spelserien – och medverkar i dokumentären "Pretending I'm a superman".Foto: Andrei Duman/Handout/TT

– Jag har spelat spelen sedan jag var liten, otroligt mycket under hela uppväxten, säger Gür.

Det blev en dröm som gick i uppfyllelse, att få arbeta på långfilmsprojektet i USA tillsammans med producenten Ralph D'Amato, och med medverkan från skateboardlegendaren Tony Hawk själv.

Annons

Gür var länge aktiv inom en nätbaserad subkultur kring skateboardspelen – och det var så han kom i kontakt med Ralph D'Amato, som var med och utvecklade "THPS"-serien för spelutvecklaren Neversofts räkning. Enligt Gür hade D'amato länge velat göra film om spelen, men det var först när Gür visade intresse som idén blev verklighet.

Intervjuade storheter

D'Amato var den som hade kontakterna till brädåkarveteranerna. Det var till stor hjälp till Gür, som fick chansen att intervjua bland andra Steve Caballero, Rodney Mullen, och Chad Muska – åkare som räknas som pionjärer och som samtliga var rollfigurer i spelen.

Skateboard är ett fenomen vars popularitet gått i vågor sedan begynnelsen på 1950-talet, men de senaste decennierna har brädåkningen fungerat som en oberoende industri som står på stadiga ben. I år gör skateboardåkning olympisk debut vid spelen i Tokyo.

Dokumentärens tes är att populariteten har vuxit sig så stark som den är, just på grund av "Tony Hawk's pro skater"-spelen.

– Det är ett unikt sätt som skateboardåkarna blev mainstream på, säger Gür.

Oklart för Sverige

"Pretending I'm a superman", som dokumentären kallas, hade premiär förra helgen vid filmfestivalen Mammoth i Kalifornien. Det är oklart när filmen kommer visas i Sverige.

– Jag kan inte lova något, men det vore jättekul att visa den här, säger Gür.

Anton Nilsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons