Annons

Svårt läge för tidskriften Bang

Kultur • Publicerad 6 november 2019
Tidskriften Bang har ekonomiska problem. Arkivbild.
Tidskriften Bang har ekonomiska problem. Arkivbild.Foto: Dan Hansson/Svd/TT

Den feministiska tidskriften Bang har ekonomiska problem, skriver tidningen Arbetet. I våras byttes nästan hela styrelsen ut och i oktober förra året drog tidningen i gång en räddningskampanj där man värvade 700 nya prenumeranter. Sedan dess har chefredaktören Vian Tahir lagt ut meddelanden om en "akut kris" på sociala medier.

Prenumerantintäkterna har halverats sedan 2016 och man har också ställt in ett fysiskt nummer. Bang får ett årligt kulturtidskriftsstöd från statliga Kulturrådet på 675 000 kronor. I både innevarande och förra årets ansökningar har man har en prognos med ett underskott på 200 000 kronor. Styrelsens talesperson Emilie Roslund bekräftar det dåliga ekonomiska läget för Arbetet.

Annons

– Det är absolut nödvändigt att hitta andra inkomstkällor, säger hon.

Bang har sagt upp sina kontorslokaler, vilket sparar 225 000 kronor. Men det är inte tillräckligt. Ingen återvärvning av de 700 nya helårsprenumeranterna har skett.

Beslut om papperstidningens framtid ska fattas i december.

– Om det är så att tidningen inte längre kan ges ut i fysisk form så tänker vi förpacka om Bang och driva tidningen helt digitalt, säger Emilie Roslund.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons