Annons

Svart diamant såld för nära 40 miljoner

En svart diamant, döpt till "The Enigma", har sålts för nära 3,2 miljoner pund – nästan 40 miljoner kronor – på en nätauktion på Sotheby´s i London. Stenen är den största, slipade diamant som är känd i världen.
Ekonomi • Publicerad 9 februari 2022
"The Enigma" på utställning hos Sotheby´s i Dubai den 17 januari.
"The Enigma" på utställning hos Sotheby´s i Dubai den 17 januari.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Den sällsynta stenen är en så kallad carbonado – en ogenomskinlig svart diamant som är en av de hårdaste och normalt används inom industrin. Den tros ha skapats när en meteorit träffade jorden för cirka 2,6 miljarder år sedan. En annan teori om stenens uppkomst är att den är utomjordisk och härstammar från explosionen av en supernova, enligt auktionshuset.

Det har tagit tre år att slipa stenen till den 55-kantiga formen av en handflata, en form som gör den unik. De flesta diamanter slipas till att ha tio kanter.

Annons

Diamanten väger ungefär lika mycket som en banan, 111 gram.

– Storleken, formen och Enigmas ursprung gör den banbrytande och häpnadsväckande, säger Tobias Kormind, chef på nätjuvelerarföretaget Mayfair.

Diamanten har varit på utställning i Dubai, Los Angeles och London innan den såldes för 3,16 miljoner pund. I fjol såldes en diamant i Hongkong för 12,3 miljoner dollar, som en jämförelse.

– Priset för Enigma nådde inte riktigt intergalaktiska nivåer. Men vi kan inte förneka att Enigma är en diamant man har oöverträffad rätt att skryta över, säger Kormind.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons