Annons

Svårt blåsa faran över vid vulkanutbrott

Det pågår flera uppmärksammade vulkanutbrott på jorden. Men det är inget ovanligt och ofta går det att förutse utbrotten. Det knepiga är att fastställa när faran är över och tillåta invånare som evakuerats att återvända till sina hem.
Miljö • Publicerad 11 april 2021
Lava sprutar ut från vulkanen Etna på Sicilien. ArkivbildFoto: Salvatore Allegra/AP/TT

Vulkanen Etna på Sicilien, La Soufrière på den karibiska ön Saint Vincent och Fagradalsfjäll på Island. Den senaste tiden har det skett flera spektakulära vulkanutbrott som lett till att flygplatser stängts och lokalinvånare evakuerats. Men det är inget ovanligt med flera samtidiga vulkanutbrott på jorden, enligt Erik Sturkell, professor i geofysik vid Göteborgs universitet.

– Nej, det är runt 40 utbrott på jorden samtidigt. Det är igång alltid någonstans. Det land som det är mest utbrott i är Indonesien, säger han.

Som en champagneflaska

Annons

De flesta av jordens vulkaner ligger vid kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion. Erik Sturkell jämför utbrotten med trycket som uppstår när man öppnar en champagneflaska.

– När du har korken på så ser du inga bubblor i champagnen. Men när du tar bort trycket då expanderar bubblorna ut i vätskan och då ökar volymen. Det är det som driver på att det blir så explosivt.

Vulkanen La Soufrière i Västindien har inte haft ett utbrott på över 40 år, till skillnad mot Etna på Sicilien som har återkommande utbrott.

– Då kommer folk ihåg vad det handlar om. Om en vulkan har varit inaktiv i många hundra år då glöms den bort, säger Erik Sturkell.

Fördelen med en vulkan som småputtrar med återkommande utbrott är att den lättar på trycket och då riskerar inte följderna att bli så förödande. Det bor heller inga människor i närheten av den farliga delen av Etna. På Saint Vincent i Västindien håller tusentals människor på att evakueras.

Svårt förutse utbrott

Det knepiga med vulkaner är inte att förutse utbrotten, enligt Erik Sturkell. Oftast förekommer jordskalv och andra tecken på att ett utbrott är på gång. Det svåra är att avgöra hur länge ett utbrott kommer att hålla på. Det gör också att det kan vara svårt att ge klartecken för evakuerade att återvända till sina hem.

– Det finns vulkanutbrott som har hållit på i hundratals år. Nere vid Söderhavet är det en vulkan som James Cook var förbi på 1700-talet som fortfarande har utbrott.

Men det finns också positiva saker med vulkanutbrott, anser Erik Sturkell.

– När aska och sådant kommer ut så är den ofta ganska näringsrik. När det är varmt och regn så lakas näringsämnena ut väldigt snabbt. Det är därför som Indonesien är så extremt bördigt. Det blir nya näringsrika jordar hela tiden, säger han.

Fakta: Vulkaner

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar.

De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.

Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.

Pyroklastiska flöden är snabbrörliga laviner av heta gaser, aska och sten.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons