Annons

Svårt att hitta rätt eltandborste

Eltandborstar blir allt vanligare och rekommenderas också allt oftare av tandläkare. Men produkterna har en mängd förvirrande beteckningar och funktioner. Det är inte alltid lätt att navigera sig fram till det man vill ha.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2005
Klicka på bilden för att se den i större format.
Klicka på bilden för att se den i större format.Foto: 

Den oscillerande eltandborsten har ett borsthuvud som snurrar fram och tillbaka. Just denna typ av borste har i andra tester visat sig vara bäst på att ta bort plack. När det fristående undersökningsföretaget Consumercontent låter testa åtta eltandborstar för Barometern-OT:s räkning väljs därför endast oscillerande borstar ut.

Undersökningen utförs av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås. Först testas rengöringsförmågan, alltså hur mycket plack borstarna klarar av att få bort. Bäst i test blir Philips Sensiflex HX 1510, en tandborste i mellanprisklass. Den som sticker ut allra mest är Colgate Actibrush som - trots sitt låga pris - placerar sig som tvåa.

Annons

Dyrast inte i topp

Intressant är också att testets två dyraste borstar, Braun Oral-B Professional Care 8500 och syskonet 5000 XL, förutom att vara oscillerande också är pulserande. Detta innebär att de rör sig vertikalt upp och ned mot tandytan. Trots det placerar de sig inte i toppen av resultatlistan. Men Henrik Kippmark, marknadschef på Oral-B, försvarar den pulserande mekanismen.

- Pulseringen har som funktion att slå sönder plack, vilket den också gör när man tittar på andra tester. Dessutom tränger borsten djupare in under tandköttskanten och rengör där, säger han.

Billigast och sämst

Allra sämst resultat i testen får de två billigaste tandborstarna Plakaway och Gum Rotapower. Dessa tar bara bort 36 respektive 41 procent av all plack, vilket kan jämföras med Philips och Colgate som avlägsnar cirka 60 procent av placken.

En förklaring till Philips och Colgates framgångar kan vara att de båda har ett extra borsthuvud som sitter ovanför det vanliga. En annan klar skillnad mellan vinnarna och övriga borstar är att de två rör sig snabbare. Philips har hela 15 000 oscillerande rörelser per minut, nästan dubbelt så mycket som tvåan. Och ju snabbare tandborsten rör sig, desto mer plack hinner den svepa bort på 30 sekunder.

Prisskillnaden mellan tandborstarna motiveras till stor del av att de fyra dyraste är uppladdningsbara medan resten går på batterier. SP har även testat uthålligheten, den totala borsttiden, hos produkterna. Resultatet av detta test visar att de batteridrivna snurrar betydligt längre än de uppladdningsbara. Även här var Colgate Actibrush och Philips Sensiflex bäst i sina respektive grupper. Colgate höll igång i hela 18 timmar och 39 minuter, medan Philips med 1 timme och 37 minuter orkade en hel timme längre än Braun Oral-B Professional Care 5000 XL.

Vilken borste ska man välja?

- Det är klart att snabba borstar tar bort mer plack. Men jag tror att tycke och smak måste få avgöra. Känns borsten kul och läcker så är det större chans att den blir använd, säger Karin Sjögren, tandläkare och odontologie doktor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Litet borsthuvud

Annons

Ett tips, enligt Karin Sjögren, är att använda en borste med litet borsthuvud. Borsten ska gärna vara i storlek som en lillfingertopp eller sidan på en tuggtand.

Att alla bör använda eltandborstar ser hon som en självklarhet. Med eltandborste blir det renare och bättre. Dessutom är det enkelt att använda.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons