Annons

Sturska demokrater siktar på guvernörspost

De lever i en delstat som är känd för olja, abortmotstånd, vaccinbråk och sin välvilliga inställning till skjutvapen.
Men Demokratiska partiet i Texas, som i stort har en annan agenda, är trotsigt och siktar mot guvernörsposten.
USA • Publicerad 2 januari 2022
Texasdemokraten Beto O'Rourke har siktet inställt på guvernörsposten. Här håller han sitt första kampanjmöte i huvudstaden Austin.
Texasdemokraten Beto O'Rourke har siktet inställt på guvernörsposten. Här håller han sitt första kampanjmöte i huvudstaden Austin.Foto: Henrik Montgomery/TT
Föräldralediga Austinbon Georgia Pelies hoppas på snällare politiker. Fotot togs strax innan den demokratiska guvernörskandidaten Beto O'Rourke höll kampanjmöte i Austin i Texas.
Föräldralediga Austinbon Georgia Pelies hoppas på snällare politiker. Fotot togs strax innan den demokratiska guvernörskandidaten Beto O'Rourke höll kampanjmöte i Austin i Texas.Foto: Henrik Montgomery/TT
Den tidigare kongressledamoten Beto O'Rourke är en stigande stjärna inom Demokraterna. Inför höstens val har han utmanat Texas sittande guvernör, republikanen Greg Abbott.
Den tidigare kongressledamoten Beto O'Rourke är en stigande stjärna inom Demokraterna. Inför höstens val har han utmanat Texas sittande guvernör, republikanen Greg Abbott.Foto: Henrik Montgomery/TT
Texas republikanske guvernör Greg Abbott anlägger moteld vid den demokratiske guvernörskandidaten Beto O'Rourkes kampanjmöte i Austin. En bil med budskapet "Fel för Texas" och en bild på O'Rourke cirkulerar runt mötet.
Texas republikanske guvernör Greg Abbott anlägger moteld vid den demokratiske guvernörskandidaten Beto O'Rourkes kampanjmöte i Austin. En bil med budskapet "Fel för Texas" och en bild på O'Rourke cirkulerar runt mötet.Foto: Henrik Montgomery/TT
Psykologen och demokraten Jill Flores hoppas på ekonomisk jämställdhet i USA.
Psykologen och demokraten Jill Flores hoppas på ekonomisk jämställdhet i USA.Foto: Henrik Montgomery/TT
Santiago Hernandez, som pluggar statsvetenskap, hoppas att demokraten Beto O'Rourke kan ge republikanen Greg Abbott en match om guvernörsposten i Texas.
Santiago Hernandez, som pluggar statsvetenskap, hoppas att demokraten Beto O'Rourke kan ge republikanen Greg Abbott en match om guvernörsposten i Texas.Foto: Henrik Montgomery/TT
Demokraterna trummar upp entusiasm vid guvernörskandidaten Beto O'Rourkes kampanjmöte i Austin i Texas.
Demokraterna trummar upp entusiasm vid guvernörskandidaten Beto O'Rourkes kampanjmöte i Austin i Texas.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Bet-o-o-o! Bet-o-o-o! Bet-o-o-o!

Vuvuzelorna tutar och trummorna är nästa hypnotiska i den ljumna Austinkvällen. Närmare 1 000 personer har slutit upp för demokraten och guvernörskandidaten Beto O'Rourkes första politiska massmöte i delstatshuvudstaden.

Annons

I folkmassan syns människor av olika åldrar och etnicitet, de allra flesta hållande svartvita "Beto for Texas"-skyltar.

– Jag hoppas på ett lyft för kvinnors rättigheter och att aborträtten stärks, säger den föräldralediga Austinbon Georgia Pelies.

– Våra folkvalda är kvinnofientliga och har mest sina egna intressen för ögonen. Politiker från båda partier behöver bli snällare.

Stigande stjärna

Beto O'Rourkes kandidatur var efterlängtad i demokratiska kretsar, när den offentliggjordes i mitten av november. Många hade hoppats på att just han skulle utmana den sittande guvernören, Trumplojale Greg Abbott, i mellanårsvalet i november. O'Rourke beskrivs ofta som en stigande stjärna inom partiet. Tidigare har han bland annat gett den dåvarande presidenten Donald Trump svar på tal om hans gränspolitik samt jämförts med partikamraten Barack Obama.

– Tillsammans klarar vi det, ropar han nu uppfordrande från scenen och får jubel till svar.

Gänglige O'Rourke, i keps och svarta jeans, lovar ett mer pålitligt elnät än det som gick sönder förra vintern, när Texas upplevde en dödlig köldknäpp. Och han gör utfästelser om jobb, något striktare vapenlagar, skyddad rösträtt och bevarad aborträtt.

– Greg Abbott litar inte på att Texas kvinnor kan fatta beslut om sina egna kroppar. Det ska vi ändra på, lovar han.

Ligger under

"Beto" har dock en brant uppförsbacke framför sig. Under sitt första dygn som kandidat samlade han förvisso in hisnande 2 miljoner dollar, motsvarande drygt 18 miljoner kronor, vilket hans kampanj säger är det mesta en demokratisk guvernörskandidat samlat in någonsin under motsvarande tidsperiod, enligt Texas Tribune.

Men han har tidigare förluster bakom sig. 2018 misslyckades spanskspråkige O'Rourke när han utmanade ärkekonservative Ted Cruz om dennes plats i senaten. Och han ligger under mot Greg Abbott i opinionsmätningarna, i december med närmare 15 procentenheter.

Abbott å sin sida har inte varit sen med att koppla O'Rourke till vad han kallar "president Bidens radikala, liberala agenda". Under kampanjmötet i parken cirklar en bil runt torget och trumpetar ut Abbotts budskap.

Vill ha jämställdhet

Annons

Bland O'Rourkes anhängare är stämningen dock hög. Åhörarna dansar, visslar och klappar i händerna – inte minst i den långa selfie-kö som ringlar mot huvudpersonen efter framträdandet.

– Jag hoppas på positiv förändring, på Beto här och på (demokraten) Stacey Abrams i Georgia, säger psykologen Jill Flores.

– Viktigast nu är att vi får ekonomisk jämställdhet och lika rättigheter i USA. Den desinformation som sprids om bland annat covid-19, måste också stoppas.

Santiago Hernandez, som pluggar statsvetenskap, håller med. Han framhåller vikten av att stärka rösträtten och att statsapparaten är transparent – och han säger att han tycker att Beto O'Rourke är en fantastisk motståndare till Greg Abbott.

Pluggkompisen Vedika Chaci instämmer. Hon tycker att Abbott och Republikanerna har blivit alltför extrema och religiösa och säger att de står i vägen för en progressiv förändring.

Allt mer lilafärgad

Ett skäl till att de unga väljarna, och Demokraterna i stort, är hoppfulla är att Texas – som länge varit känt som ett republikanskt rött fäste – är på väg att förändras.

Den senaste folkräkningen som färdigställts under 2020 visar att minoriteter, främst svarta, spansktalande och asiater, stått för 95 procent av befolkningstillväxten de senaste tio åren. Eftersom minoriteter oftare brukar rösta på Demokraterna, vars partifärg är blå, håller Texas sakta på att färgas lila. I nuläget utgör vita omkring 40 procent av befolkningen, noterar tidningen Texas Tribune.

Men det innebär inte att det är lätt för Demokraterna. Dels försöker Republikanerna intensivt värva spansktalande, som i många fall har sina rötter i katolska länder och därmed – liksom Republikanska partiet – är emot abort och för en mer traditionell familjepolitik. Dessutom har Texas republikanstyrda delstatsparlament infört en vallag som kritiker anser gör det svårare för minoriteter att rösta.

– Rösträtten är en prioriterad fråga, konstaterar Angelica Luna Kaufman, kommunikationschef för Texas Demokratiska parti.

– I övrigt vill vi prata med väljare om sakpolitiken och påminna dem om allt som står på spel i nuläget. Detta så att de kan göra sina val baserade på fakta, inte desinformation.

Fakta: Befolkningen i Texas

USA genomför folkräkningar vart tionde år. Efter den som gjordes 2020 och innefattar prognoser för 2021, ser befolkningen i Texas i nuläget ut så här, uttryckt enligt hur man i USA definierar etniska grupper:

Totalt antal invånare: 29,5 miljoner (att jämföra med 25,1 miljoner 2010)

Varav:

Andel som endast ser sig som vita: 41 procent

Andel spansktalande/latinos: 40 procent

Andel svarta/afroamerikaner: 13 procent

Andel asiater/personer med asiatiskt ursprung: 5 procent

Vidare har 84 procent minst en gymnasieexamen (high school). 30 procent har en universitets- eller högskoleexamen.

Medianinkomsten för ett hushåll ligger på 62 000 dollar, motsvarande 560 000 kronor. 13,4 procent lever under fattigdomsgränsen.

Källa: Census.gov

Fakta: Befolkningen i Texas

Född 1972 i El Paso i Texas. Har en examen i engelska från Columbia University.

Har varit entreprenör, bland annat som grundare av IT-bolaget Stanton Street, och har ett förflutet som lokalpolitiker i hemstaden. Det är välkänt att han gillar att åka skateboard och under 1990-talet var han basist i punkbandet The Foss.

Gifte sig 2005 med Amy Hoover Sanders, som arbetar med utbildning. Paret har tre barn.

2012 valdes O'Rourke till ledamot i representanthuset i Washington DC, en plats han hade till 2019. 2018 utmanade han den sittande Texasrepublikanen Ted Cruz om hans plats i senaten men förlorade knappt.

2019 gjorde han en misslyckad satsning på Vita huset.

Spansktalande Beto O'Rourke beskrivs som en pragmatisk demokrat och en karismatisk politiker. Han har dock kritiserats för att vara sakpolitiskt vag och för att dela för mycket av sitt privatliv i sociala medier.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons