Annons

Studie: Flest extremt tidigt födda på hösten

Flest extremt tidigt födda barn föds på hösten, enligt en dansk studie. Men varför det är så har forskarna inget svar på.
Vetenskap • Publicerad 8 februari 2022
Enligt en dansk studie föds det flest extremt tidigt födda barn på hösten. Arkivbild.Foto: Martha Irvine/AP/TT

Studien från Statens Serum Institut (SSI) bygger på drygt 1,1 miljoner födslar från januari 1997 till och med december 2016. Forskarna identifierade omkring 2 000 extremt tidigt födda barn, det vill säga barn som är födda före vecka 28.

Resultatet visar att det är stora skillnader mellan årstiderna när det gäller antalet extremt tidigt födda barn. Flest föds på hösten, omkring 25 procent fler än under vintern, som är den årstid med minst antal fall, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Inget svar

Annons

Men varför det skiljer mellan årstiderna kan forskarna inte svara på.

"I vår studie kommer vi inte närmare vilka faktorer som är förknippade med risken för extremt tidigt födda och som samtidigt förändras med årstiderna", säger professor Anders Hviid vid SSI i ett pressmeddelande.

"Det kan vara infektioner, vädret, fysisk aktivitet, kost eller något helt annat", säger han och tillägger:

"Vi hoppas att vår forskning kan bidra till en bättre förståelse för varför vissa kvinnor föder extremt tidigt i graviditeten, och på sikt förhindra att det sker", säger han.

Resultatet av den danska studien har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Jama Network Open.

Inte separerat

Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademien, tycker att studien är intressant.

– Det är ett stort underlag och den kommer från ett närliggande land. Men det krävs ytterligare forskning, säger han till TT.

Han säger att studien inte har separerat de två undergrupperna av förtidsbörd. Det rör sig dels om dem som inleds av värkar och vattenavgång, det kallas för spontan förtidsbörd, dels om förtidsbörd som läkare beslutat om på grund av svår sjukdom hos mamman eller barnet.

– Det är det mest intressanta, om det finns en säsongsvariation med spontanförtidsbörd.

Bo Jacobsson säger även att studien inte verkar ha justerat för riskfaktorer för att föda för tidigt.

Fakta: För tidigt födda barn

Barn för tidigt födda delas in i tre grupper:

Måttligt för tidigt födda, före vecka 37.

Mycket för tidigt födda, före vecka 32.

Extremt för tidigt födda, före vecka 28.

Källa: Prematurförbundet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons