Annons

Studenter har svårt att hitta extrajobb

Många studenter har fått försämrad ekonomi då extrajobb har försvunnit på grund av pandemin, .
Ekonomi • Publicerad 12 augusti 2020
Studenter har haft svårt at dryga ut studiemedlet med extrainkomster under pandemin. Arkivbild.
Studenter har haft svårt at dryga ut studiemedlet med extrainkomster under pandemin. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) drygar över 43 procent av studenterna ut studiemedlet med hjälp av extrajobb i normala fall. Men enligt Arbetsförmedlingen minskade exempelvis antalet utannonserade sommarjobb med 22 procent jämfört med förra året.

– Det vi hör från våra medlemskårer är att det är en ansträngd situation när det kommer till ekonomin för landets studenter, svårare än vanligt, säger Sveriges förenade Studentkårers (SFS) ordförande Simon Edström, till radion.

Annons

SFS tycker att bidragsdelen av studiemedlet bör höjas igen. För två år sedan höjdes bidraget med 300 kronor i månaden.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning, kan inte lova något höjt studiebidrag.

– Vi följer den här frågan, vi har gjort stora insatser, vi har sett till så att man får behålla studiemedlet även om det kan bli utmaningar när studierna har bedrivits på distans. Jag utesluter ingenting, vi är fortfarande mitt uppe i en coronapandemi, säger hon till Sveriges Radio.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons