Annons

Undantagstillstånd utropat i Sri Lanka

Demonstrerande studenter försökte under fredagen storma parlamentet i Sri Lankas huvudstad Colombo i protest mot regeringen.
Landets president Gotabaya Rajapaksa har utropat undantagstillstånd.
Sri Lanka • Publicerad 6 maj 2022
En av demonstranterna i Colombo i Sri Lanka under fredagens preotester.
En av demonstranterna i Colombo i Sri Lanka under fredagens preotester.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

En talesperson för presidenten säger att undantagstillståndet – som bland annat innebär utökade befogenheter för landets säkerhetsstyrkor – behövs för att "säkra den allmänna ordningen".

För andra dagen i rad har polisen försökt skingra den arga folkmassan och stoppat dem från att storma parlamentet i huvudstaden.

Annons

Tusentals studenter har sedan i torsdags slagit läger längs vägen mot parlamentet. Polisen avfyrade tårgas och vattenkanoner från två lastbilar, men demonstranterna slöt i stället snabbt upp bakom polisens barrikader som satts upp för att blockera ingången till parlamentet.

Landsomfattande protester mot regeringen i Sri Lanka, och hur den hanterat den kris som lett till strömavbrott och akut brist på mat, bränsle och läkemedel i månader, har skakat landet under den senaste tiden.

Under fredagen strejkade miljontals människor och krävde regeringens avgång.

Den ekonomiska krisen är den svåraste i landets historia, inte sedan självständigheten 1948 har det varit så illa ställt. Presidenten har avfärdat alla krav på avgång trots de senaste månadernas protester.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons