Annons

Student tog hela universitetets Google-utrymme

Utbildning • Publicerad 27 januari 2023
Studenten lagrade filer vars storlek motsvarar cirka 25|000 filmer i HD-kvalitet. Vad det var som upptog all plats är oklart. Arkivbild.
Studenten lagrade filer vars storlek motsvarar cirka 25|000 filmer i HD-kvalitet. Vad det var som upptog all plats är oklart. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

En student på Lunds universitet lagrade 120 terabyte – motsvarande cirka 25 000 filmer i HD-kvalitet – på lärosätets Google-servrar. Nu uppmanas studenter att rensa bland sina filer för att undvika att tech-jätten låser sina tjänster, rapporterar Sydsvenskan.

Universitet har tillgång till ett gratis utrymme hos Google med en total storlek på just 120 terabyte. Men fram till nyligen låg den sammanlagda mängden för alla studenter på den betydligt högre siffran 350 terabyte.

Annons

Google har varnat för att man kan komma att låsa lagringsmöjligheterna från 1 februari om inget görs. Lunds universitet har därför infört en ny gräns som innebär att varje enskild student nu "bara" får lagra upp till 10 gigabyte.

– Våra studenter har använt mycket mer än det Google tycker är normalt, och det finns ett litet fåtal studenter som använder ohyggligt mycket. Dem försöker vi kontakta via telefon, säger universitetets it-direktör John Westerlund till tidningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons