unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Striden för koppargruva fortsätter i rätten

Gruvbolaget Boliden fortsätter kampen för att få starta en koppargruva i Älvsbyns kommun i Norrbotten.
Boliden vänder sig nu till Högsta förvaltningsdomstolen och vill att den prövar om regeringen följde lagen när den sade nej till bolagets planer på en koppargruva i Älvsbyn i Norrbotten. Arkivbild.
Boliden vänder sig nu till Högsta förvaltningsdomstolen och vill att den prövar om regeringen följde lagen när den sade nej till bolagets planer på en koppargruva i Älvsbyn i Norrbotten. Arkivbild.
Foto: Johanna Norin/TT

Bolaget överklagar nu regeringens nej till gruvplanerna till Högsta förvaltningsdomstolen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Redan 2014 ansökte gruvbolaget om att få starta en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun till myndigheten Bergsstaten. Tre år senare avslog myndigheten ansökan av miljöskäl, eftersom Boliden inte i förväg hade gjort en så kallad Natura 2000-ansökan. Boliden överklagade beslutet, men strax före jul avslog näringsdepartementet överklagandet.

Men Boliden ger sig inte, utan vänder sig nu till Högsta förvaltningsdomstolen och vill att den prövar om regeringen följde lagen när den sade nej till bolagets planer.

– Vi menar att regeringens tolkning av lagstiftningen, på vilken de grundar det här beslutet, helt enkelt inte är korrekt, säger Klas Nilsson, Bolidens kommunikationchef, till Ekot.

En gruva skulle skapa hundratals jobb i Älvsbyns kommun, som i höstas drabbades hårt när Polarbröds fabrik eldhärjades.

Men rennäringen och miljöintressen är kritiska till gruvplanerna, eftersom de anser att gruvan skulle påverka Natura 2000-klassade Piteälvens vattensystem negativt.