Strid om brittiska karantänsregler

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Nästan helt tomt på Heathrowflygplatsen, vanligen Europas mest trafikerade flygplats. Arkivbild.
Nästan helt tomt på Heathrowflygplatsen, vanligen Europas mest trafikerade flygplats. Arkivbild.Foto: Steve Parsons AP/TT

Det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet vill se att nya karantänsregler för resenärer hävs så snart som möjligt. Flygplatsen Heathrow, som normalt är Europas mest trafikerade flygplats, begär samtidigt att regeringen tar fram en plan för att öppna upp landets gränser igen.

Det var i söndags som premiärminister Boris Johnson sade att det kommer behövas karantänsregler för folk som anländer till Storbritannien med flyg, för att minska risken för en andra våg av coronapandemin i det hårt drabbade landet.

Enligt uppgifter från flygindustrin är det förslag som diskuteras en regel om karantän i 14 dagar för de flesta som anländer efter en utlandsvistelse.

Flygindustrin i hela världen, inklusive Storbritannien, har drabbats hårt sedan nästan all flygtrafik ställts in sedan mars månad. På Heathrow-flygplatsen rasade antalet passagerare i april med 97 procent.

Det är än så länge oklart när de nya karantänsreglerna ska införas, hur länge de ska gälla och hur utvärderingen av effekterna kommer att utformas.

Enligt uppgift ska karantänsreglerna inte gälla flygningar från Irland och Frankrike.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.