Annons

Strejk på väg att strypa norsk gasexport

Ekonomi • Publicerad 27 november 2020
Norsk gasexport hotas av stora nedstängningar till följd av strejk. Arkivbild
Norsk gasexport hotas av stora nedstängningar till följd av strejk. ArkivbildFoto: Marit Hommedal AP/TT

En strejk bland säkerhetspersonal kan redan på lördag leda till nedstängningar på Nyhamnaanläggningen, en viktig terminal för Norges naturgasexport, varnar den statliga systemoperatören Gassco.

Exporten till den europeiska marknaden från Nyamnaanläggningen - med en kapacitet att leverera 84 miljoner kubikmeter gas per dag - kommer att från och med lördag dras ned med 50 miljoner kubikmeter om inte strejken blåses av, enligt Gassco.

Annons

Tidigare har även branschorganisationen NOG varnat för att strejken hotar att slå ut stora delar av norsk naturgasexport, då den drabbar just Nyhamna, som processar naturgas från Ormen Lange- och Aasta Hansteen-fälten i Nordsjön och står för omkring en fjärdedel av landets gasexport.

Även Ormen Lange- och Aasta Hansteensfälten kan tvingas till nedstängningar när Nyhamnas leveranser stryps.

Norge stod i fjol för 22 procent av den naturgas som importerades till EU, vilket gör landet till den näst största gasleverantören efter Ryssland för EU.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons