Annons

Storstrejk när Macron tar pensionsstrid

Förra gången blev det för känsligt. Nu vill Emmanuel Macron driva igenom sin utlovade pensionsreform ändå.
En endagsstrejk har utlysts i hela Frankrike.
Frankrike • Publicerad 25 september 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron tar tag i sina planer för att stöpa om pensionssystemet, vilket möter motstånd. Bilden togs i ett annat sammanhang i torsdags.
Frankrikes president Emmanuel Macron tar tag i sina planer för att stöpa om pensionssystemet, vilket möter motstånd. Bilden togs i ett annat sammanhang i torsdags.Foto: Stephane Mahe/poolfoto via AP/TT

Pensionsplanerna har åtföljts av flera nationella strejker. Den som ska inledas på måndagen är den första sedan Macron valdes om som president i april.

Han har sedan flera år tillbaka drivit på för en omfattande reform av det franska pensionssystemet, bland annat med en höjning av den allmänna pensionsåldern från dagens 62. Där Macron vill höja den till 64 eller 65 har hans främsta meningsmotståndare, som socialisten Jean-Luc Mélenchon, velat sänka den.

Annons

Presidenten har sedan sommarens parlamentsval inte längre någon majoritet i nationalförsamlingen, vilket innebär ytterligare hinder för Macron. Men han har som mål att reformerna ska träda i kraft redan nästa år.

– Jag vill inte föregripa vad regeringen och parlamentet kommer att göra, men jag är övertygad om att det (höjningen) är en nödvändighet, sade Macron till tv-kanalen BFM förra veckan.

Med ett växande underskott och en historiskt hög statsskuld anför den franske presidenten att en höjning av pensionsåldern måste till för att staten ska kunna få fler i jobb och öka intäkterna utan att höja skatter.

Det stora fackförbundet CGT blåser upp till strid genom att utlysta strejk i hela Frankrike under måndagen, med stöd från vänsteroppositionen. Striden väntas fortsätta i ett antal månader.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons