Stormningen tvingar Lula till kraftåtgärder
Hundratals personer har gripits efter söndagens stormning och vandalisering av kongressen och andra maktcentrum i Brasiliens huvudstad Brasília. Delstatens polischef Anderson Torres har sparkats, och guvernör Ibaneis Rocha har av en domare i Högsta domstolen tvingats stiga åt sidan i 90 dagar.
Enligt president Lula da Silva kommer "vandalerna" att fällas "med lagens fulla kraft", likaså de som finansierat stormningen.
Lula har hos senaten begärt ett federalt ingripande för att säkerställa lag och ordning. Det är en sällsynt åtgärd som visar att presidenten inte längre har förtroende för militärpolisen som normalt ansvarar för ordningen, enligt Torsten Wetterblad.
– Det är väldigt klart att militärpolisen inte vidtog de åtgärder som behövdes för att förhindra det här. Många av aktivisterna som deltog i stormningen har bott i ett stort tältläger alldeles i närheten av de byggnader som angreps, utanför en stor militärförläggning. De har haft fritt fram och möjlighet att förbereda sig. Och det var väldigt mycket människor som deltog, det talas om 30–40 bussar som transporterat folk, säger han.
Kontakt med Bolsonaro
Högsta domstolen har fått i uppdrag att utfärda arresteringsorder för polischef Torres och "alla andra offentliga tjänstemän som är ansvariga för handlingar och underlåtenhet".
Torres, justitieminister under tidigare presidenten Jair Bolsonaro, befinner sig i USA. Han misstänks haft kontakt med Bolsonaro som är i Florida.
– Efter den andra valomgången och fram till maktövertagandet har man misstänkt att det inom polisen finns chefer med nära kontakter och sympatier för Bolsonaro – där har Lula inte hunnit rensa ut.
Torsten Wetterblad påpekar också att det är oklart vad militären anser om det som nu inträffat.
Kan stärka Lula
Fram till nu har Lula da Silva varit försiktig med att ta till kraftåtgärder eftersom landet är så politiskt delat.
– Det verkar som den typen av mjuk attityd som visades under Bolsonaros tid efter att han förlorat valet, bara har fortsatt. Attityden kan också mycket väl bero på att höga chefer har sina politiska sympatier på annat ställe.
De senaste händelserna visar också att Lulas breda regering är relativt svag. När Lula nu ska försöka ena det politiskt splittrade landet kan helgens händelser få efterföljder, tror Wetterblad.
– Det kan bli svårare för Lula. Men det kan också stärka Lulas ställning om flera av de som röstade på Bolsonaro tar avstånd från det som nu inträffat.