Annons

Storm kring USA-ekonom i EU

En välkänd amerikansk ekonom har tillsatts på en toppost inom EU – och mottas genast med stora protester.
EU • Publicerad 14 juli 2023
Tillsättandet av en amerikanska som chefsekonom under EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager väcker protester i EU. Arkivfoto.
Tillsättandet av en amerikanska som chefsekonom under EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager väcker protester i EU. Arkivfoto.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomiprofessorn Fiona Scott Morton har arbetat med konkurrensfrågor i USA:s justitiedepartement och är välkänd för forskning och arbete kring framför allt digitala plattformar ur ett konkurrensperspektiv.

Från den 1 september ska hon dessutom bli chefsekonom vid EU-kommissionens betydelsefulla generaldirektorat för konkurrensfrågor, DG Comp.

Annons

Fast det är det långt i från alla som gillar. Att en amerikan väljs i stället för en europé väcker protester – dessutom med tanke på att hon tidigare gjort konsultarbete för nätjättar som Apple och Amazon.

"Förbluffande. . . Den här utnämningen måste omvärderas av EU-kommissionen", skriver exempelvis Frankrikes EU-minister Catherine Colonna på Twitter.

"Vi förstår inte valet av icke-EU-kandidater för en så högt uppsatt och strategisk position", heter det dessutom i ett gemensamt brev från ledarna för EU-parlamentets konservativa, socialdemokratiska, liberala och gröna partigrupper.

Än så länge står dock kommissionen på sig.

– Beslutet är taget. Vi ser ingen anledning att tänka om, säger kommissionstalespersonen Dana Spinant på en pressbriefing på fredagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons