Annons

Storbritanniens bostadsmarknad fortsätter upp

Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2022
Bopriserna fortsätter upp i Storbritannien, vars huvudstad London redan är känd för sina höga boendekostnader. Arkivbild.
Bopriserna fortsätter upp i Storbritannien, vars huvudstad London redan är känd för sina höga boendekostnader. Arkivbild.Foto: Nina Eirin Rangøy/NTB/TT

Bopriserna i Sverige är ned nästan 4 procent på en månad, och på tre månader har en bostadsrätt i Stockholm backat 8,2 procent. Det tillskrivs en ökad oro i ekonomin, och enligt vissa analytiker är ett större ras att vänta.

Men detsamma gäller inte Storbritannien. Där fortsätter priserna att öka i rekordfart: Mätt på årsbasis var prisuppgången 11 procent under juli, upp från 10,7 procent månaden innan, rapporterar Financial Times.

Annons

Enligt tidningen beror det på en fortsatt stark arbetsmarknad i kombination med ett begränsat bostadsbestånd, vilket får priserna att öka trots stigande räntor och inflation.

Genomsnittspriset för en bostad är nu 271 200 pund, motsvarande 3,4 miljoner kronor. Det är 680 000 kronor mer än nivån i februari 2020 innan coronapandemin.

– Efterfrågan fortsätter att stödjas av starka arbetsmarknadsförhållanden. Samtidigt har det begränsade beståndet av bostäder på marknaden hjälpt till att hålla pressen uppåt på huspriset, säger Robert Gardner, chefekonom vid Nationwide, till Financial Times.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons