Annons

Storbritannien har gett första Astra-sprutan

Storbritannien har börjat använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Landet blir först i världen med att i stor skala få ut ett vaccin som kan förvaras i rumstemperatur, enligt premiärminister Boris Johnson.
Storbritannien • Publicerad 4 januari 2021
Den 82-årige dialyspatienten Brian Pinker blev den första britten att få Astra Zenecas vaccin.
Den 82-årige dialyspatienten Brian Pinker blev den första britten att få Astra Zenecas vaccin.Foto: Steve Parsons/AP/TT

Först ut blev 82-årige dialyspatienten Brian Pinker. Han fick sprutan på Churchill Hospital i Oxford, bara några hundra meter från laboratoriet där svenskbrittiska Astra Zeneca utvecklat preparatet i samarbete med Oxford University.

Pinker riktade ett tack till forskarna bakom vaccinet, som är det andra att godkännas i Storbritannien.

Annons

– Jag är så tacksam för att ha fått covidvaccinet, och väldigt stolt över att det blev det som togs fram i Oxford, säger han enligt medier.

– Sjuksköterskorna, läkarna och personalen här har gjort en strålande insats. Nu ser jag fram emot att fira min 48:e bröllopsdag med min hustru Shirley senare i år, fortsätter han.

Storbritannien var tidigare även först med att börja använda det vaccin från Pfizer-Biontech som nu distribueras i bland annat Sverige. Andra världsmakter som Ryssland och Kina har också börjat vaccinera i stor skala, men i Västeuropa har britterna tagit ledningen.

I och med att Astra-vaccinet inte har samma hållbarhetskrav vad gäller kyl- eller frys-förvaring som andra preparat säger premiärminister Johnson i BBC:s The Andrew Marr Show att Storbritannien är "första land att gå i bräschen med ett vaccin för rumstemperatur".

– Vi hoppas att vi kan ge tiotals miljoner doser under de närmaste tre månaderna, säger Johnson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons