Annons

Storbedragare åtalas – misstänks ha lurat 96

En 31-årig man som är huvudmisstänkt i en omfattande bedrägerihärva åtalas nu vid Blekinge tingsrätt.
Mannen från Blekinge misstänks ha lurat 96 personer på sammanlagt 85 miljoner.
Brott • Publicerad 13 november 2019
Misstänkt storbedragare åtalas i Blekinge. Arkivbild.
Misstänkt storbedragare åtalas i Blekinge. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/ TT

Bedrägeriet har handlat om att få de lurade att investera pengar i en påhittad affärsverksamhet i tron om att återfå snabb avkastning. Flera av de drabbade sitter därefter med stora skulder.

Målet beskrivs av åklagaren som ett av de absolut största vad gäller grova bedrägeribrott i Sverige.

Annons

"Detta är den största och mest omfattande utredning om grova bedrägerier som jag har hört talas om" säger kammaråklagare Kjell Janneson i ett pressmeddelande.

Mannen har tidigare suttit frihetsberövad i Marocko, dit han flydde hösten 2017 efter att härvan uppdagats. Han häktades då i sin frånvaro, greps och utlämnades till Sverige sommaren 2018. Han har suttit häktad sedan dess.

Ytterligare tolv personer greps i målet i april i ett samordnat tillslag i sju olika städer i södra Sverige. De är misstänkta för olika grader av inblandning, som att ha tagit del av bytet. De åtalas nu för penningtvättsbrott och tre av dem åtalas för osant intygande.

Rättegången startar den 9 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons