Annons

Stora skred har tagit över 50 liv

Helgens stora skred i Stenungsund är inte det första i Västra Götaland. Men det skred som tagit flest människoliv inträffade i Östergötland, för mer än 100 år sedan.
Här är några av de skred i modern tid som orsakat störst skador.
Olyckor • Publicerad 25 september 2023
Tidigare stora skred i Sverige, 1918–2023.Foto: Johan Hallnäs/TT
Raserade hus dagarna efter det kraftiga jordskred som drabbade villa- och radhusområdet i Tuve på Hisingen i Göteborg 1977.Foto: Leif R Jansson/SvP/TT
Banvallen hade underminerats av regn och snälltåget med sju vagnar störtade nedför branten. Olyckan inträffade vid Bråviken i oktober 1918.Foto: TT

Småröd, Munkedals kommun, Västra Götaland, december 2006:

Ett tiotal personbilar och två lastbilar drogs med när omkring 400 meter av E6 rasade vid Småröd söder om Munkedal. 28 personer skadades lindrigt.

Annons

Även Bohusbanan förstördes av raset. Ny väg och banvall kunde tas i bruk två månader efter raset.

Haverikommissionen slog fast att skredet orsakades av att för stora schaktmassor hade lagts på platsen i samband med en byggnation. Raset försvårades av kvicklera i marken och lutningen i dalgången.

.

Vagnhärad, Trosa kommun, Södermanland, maj 1997:

Ett stort jordskred i Vagnhärad drog med sig flera villor ner mot Trosaån. Ett hundratal personer fick evakueras ur 33 villor i riskzonen. Fem personer skadades.

Haverikommissionen kom fram till att kraftiga regn med högt grundvattentryck var huvudorsaken till raset. En bidragande orsak var kommunens bristande insikter om skredrisken i området.

.

Tuve på Hisingen, Göteborgs kommun, Västra Götaland, november 1977:

Nio personer omkom och ett 40-tal skadades när flera hus rasade i bostadsområdet Tuve. I raset förflyttades ett 600 meter brett parti av en sluttning 800 meter ned mot Kvillebäcken. Fler än 400 personer blev hemlösa och 67 byggnader förstördes.

Kraftiga regn bedömdes ha haft avgörande betydelse för att raset inträffade.

Annons

.

Göta, Lilla Edets kommun, Västra Götaland, juni 1957:

Tre personer omkom i skredet som var ett av de största i Sverige i modern tid. Älvbanken på Göta älvs östra strand brast och tog med sig stora delar av Göta sulfitfabrik. De omkomna var anställda på fabriken.

.

Surte, Ale kommun, Västra Götaland, september 1950:

En person omkom och ett 30-tal hus förstördes i ett jordskred som omfattade 22 hektar. I skredet förflyttades husen upp till 150 meter.

.

Getå, Norrköpings kommun, Östergötland, oktober 1918:

Sveriges hittills allvarligaste järnvägsolycka inträffade strax efter det att ett skred fått järnvägsbanken att rasa. Tåget störtade utför branten alldeles vid Bråviken och vagnarna fattade eld. 41 personer omkom och lika många skadades svårt.

Banvallen hade försvagats efter ett häftigt regnväder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons