Annons

Stor oljeläcka upptäckt i Thailand

Thailand • Publicerad 27 januari 2022
Den stora oljeläckan har inträffat utanför provinsen Rayong i östra Thailand.
Den stora oljeläckan har inträffat utanför provinsen Rayong i östra Thailand.Foto: Royal Thai Navy/AP/TT

Mellan 20 och 50 ton råolja har hamnat i havet sedan en pipeline börjat läcka cirka två mil från bland annat populära stränder i Thailand.

Hittills har oljan hållits borta från kustområdena tack vare svaga strömmar, och det har inte rapporterats några effekter på livet i havet. Dock befaras vindar som kan blåsa oljan till stora stränder i Rayongprovinsen eller ön Koh Samet framåt fredagskvällen om den inte städats bort före det. Om oljan når kusten kan den skada bland annat koraller och sjögräs.

Annons

Flera flygplan, fartyg och en helikopter från den Thailändska flottan arbetar för att hantera oljan, som spridit sig på en mer än 11 kvadratkilometer stor yta.

Enligt Star Petroleum som driver pipelinen handlar det om mellan 20 och 50 ton råolja, cirka 22 000 till 60 000 liter. Dykare har enligt företaget hittat ett fel i en slang som utgör en del av utrustningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons