Annons

Förödelse i Bahamas – tusentals hus skadade

Över 13 000 hus i Bahamas kan ha skadats av det katastrofala ovädret Dorian, uppskattar Röda Korset. Minst en person har omkommit. Orkanen är den kraftigaste hittills som drabbat önationen.
Dorian närmar sig snart USA:s kust, men har nedgraderats till en kategori 4-storm.
Karibien/USA • Publicerad 2 september 2019
Orkanens framfart.
Orkanens framfart.Foto: TT

"Det står klart att orkanen Dorian haft en katastrofal verkan", säger Sune Bülow vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) i ett uttalande.

IFRC larmar också om att omfattande översvämningar på ön Abaco kan ha förorenat dricksvattenbrunnar. "Vi väntar oss omfattande behov av nödbostäder samt behov av kortsiktigt ekonomiskt stöd liksom rent vatten och sjukvård", säger Sune Bülow.

Annons

Bilder på den lokala nyhetssajten visar skadade byggnader, bråte och båtar som flyter omkring och hus som står nästan helt under vatten.

Minst en person har omkommit, enligt nyhetsbyrån AFP.

Närmar sig USA

Dorian drog in över Bahamas med rasande vindar och regnoväder under söndagen och betecknades då som en kategori 5-storm, den högsta nivån. På måndagen nedgraderades Dorian till en fyra, men fortsatte att skapa kaos i Bahamas.

Den amerikanska orkanmyndigheten NHC spår att ovädret kommer att mattas av gradvis de närmaste dagarna men understryker att Dorian ändå kommer att vara en kraftfull orkan som kommer att röra sig "farligt nära" Floridas östkust. Just Florida kommer att få sin dos av ovädret någon gång mellan måndagskvällen och onsdagskvällen lokal tid, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Delstaterna Florida, Georgia och South Carolina har uppmanat de hundratusentals invånare som bor vid kusten att sätta sig i säkerhet. Floridas guvernör Ron DeSantis vädjar till boende i området att vara beredda.

– Den här stormen, av den här storleken, skulle verkligen kunna orsaka enorm förstörelse, så sätt inte ditt liv på spel när du har chans att komma undan, säger DeSantis under en presskonferens, enligt

Mer av samma?

Men vissa tar varningarna med ro. 70-åriga Julia Eaddy i Titusville i Florida säger att hon upplevt många orkaner i sitt liv, och att hon inte är orolig.

– Det blir bara mer av samma sak, säger hon till Reuters.

Dorian påverkar dock viss flygtrafik. Lågprisbolaget Norwegian har ställt in tolv flygningar till och från Florida sedan i söndags, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons