Annons

Stor anstormning till influensavaccin väntas

Betydligt fler väntas i höst vilja vaccinera sig mot säsongsinfluensan än förra året, och Folkhälsomyndigheten räknar med hundratusentals fler doser inom offentlig sjukvård.
För att hantera en eventuell tillströmning får riskgrupper en "förtursmånad".
Hälsa • Publicerad 3 september 2020
Personer över 65 år är en riskgrupp för säsongsinfluensan. Arkivbild.
Personer över 65 år är en riskgrupp för säsongsinfluensan. Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm

Förra influensasäsongen köpte svenska regioner omkring 1 660 000 vaccindoser. Inför kommande säsong är 80 000 fler doser inköpta och regionerna hoppas införskaffa sig ytterligare 200 000 stycken. En dos räcker till en person och i siffrorna ingår inte privata aktörers tillgångar.

– Jämfört med föregående säsong har alla regioner beställt mer vaccin. Vi köper in mer vaccin för att möta ett ökat intresse, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Det är coronapandemin som väntas skapa en stor efterfrågan, och för att säkerställa att riskgrupper och sjukvårdspersonal får tillgång till vaccin får de en månads försprång. Det skriver Folkhälsomyndigheten i sina uppdaterade rekommendationer.

– Vi vill att de ska få vaccinera sig först för att sedan efter en månad låta alla andra vaccinera sig, säger Mia Brytting.

Personer över 65 år är en riskgrupp, men i Sverige har det tidigare varit en utmaning att få gruppen att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Årligen får omkring 50 procent av gruppen influensavaccin, trots Världshälso­organisa­tio­nens rekommenderade mål på 75 procent.

– Det finns många "yngre äldre" som inte anser sig tillhöra en riskgrupp för att de känner sig unga och pigga, säger Mia Brytting.

Men i år lär viljan även hos denna grupp vara större, tror Folkhälsomyndigheten.

– Jag tror att man vill vaccinera sig mot en av de två sjukdomar som kommer att cirkulera nu under vintertid.

Fakta: Dessa får förtur till vaccin

Prioriteringsgrupper som kan börja vaccinera sig den 3 november (resten får vänta till den 1 december):

Personer över 65 år.

Gravida efter graviditetsvecka 16.

Vuxna och barn från sex månader med de sjukdomar eller tillstånd som bedöms öka risken för svår influensasjukdom: kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, kronisk lever- och njursvikt, diabetes samt tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Sjukvårdspersonal och andra som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons