Annons

Stödparti skeptiskt till Kurz efter razzior

Österrikes miljöparti De gröna ifrågasätter Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz förmåga att leda landet, sedan en förundersökning om korruption, mutbrott och trolöshet inletts mot honom.
Österrike • Publicerad 7 oktober 2021
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och vice förbundskansler Werner Kogler. Arkivbild.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och vice förbundskansler Werner Kogler. Arkivbild.Foto: Ronald Zak/AP/TT

All fakta måste läggas på bordet, säger De grönas partiledare Werner Kogler dagen efter att husrannsakningar gjorts mot regeringspartiet ÖVP, finansdepartementet och förbundskanslerämbetet i Wien.

"Vi kan inte fortsätta som vanligt. Förbundskanslerns förmåga att agera ifrågasätts med detta i åtanke", säger Kogler, som också är vice förbundskansler, i ett uttalande.

Annons

Utöver Kurz är ytterligare nio personer under utredning.

Misstankarna består i att Kurz och hans medarbetare 2016, när Kurz försökte bli partiledare, ska ha använt skattepengar för att köpa annonser i tidningen Österreich. Som del i samma affär ska tabloiden ha publicerat fejknyheter och friserade mätningar till Kurz fördel.

Samtliga oppositionspartier kräver att Kurz avgår. Själv nekar han till brott och meddelar att han inte har några sådana planer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons