Annons

Stödkommitté: Dawit Isaak lever

Den fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak är vid liv, uppger stödkommittén Free Dawits ordförande Leif Öbrink.
Oro, krig och konflikter • Publicerad 4 juli 2020
Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001– och han är vid liv, uppger Free Dawits ordförande Leif Öbrink till Blankspot.

Till reportagesajten säger han att han är säker på de uppgifter han har fått till sig, men vill inte säga mer än så.

Annons

Senaste gången Leif Öbrink fick ett livstecken från journalisten var för 15 år sedan, enligt Blankspot.

– Ja det är ju vad vi innerst inne alltid trott och hoppats på, nu har vi det än en gång mer svart på vitt. Visst, det har återkommande funnits sådana här rykten men vi kan gå ut med det här, säger han till sajten.

"Glädjande"

Även organisationen Reportrar utan gränser har fått ta del av Leif Öbrinks information.

– Han hade meddelat oss som sitter i Dawit Isaak-nätverket, men det är i stort sett samma information som han gett till Blankspot, säger Erik Halkjær till TT.

TT: Vad innebär det här beskedet?

– Det är jätteglädjande nyheter som vi tagit emot nu. Det faller väl ihop med de indicier som Sveriges ambassadör i Eritrea redovisade under en riksdagshearing tidigare i år, säger Erik Halkjær.

"Parlamentarisk utredning"

– Men beskedet visar också att vi måste se till att få ut honom därifrån. Det har snart gått 19 år och vi vet fortfarande inte vad som görs. Från vår sida kräver vi en parlamentarisk utredning kring vad regeringen och tidigare regeringar gjort för att få honom fri, fortsätter han.

Det framgår inte hur Free Dawits ordförande fått uppgifterna om Dawit Isaak. De senaste säkra uppgifterna om att den svensk-eritreanska journalisten var vid liv var 2016 när Eritreas utrikesminister Osman Saleh bekräftade detta i en intervju med den franska radiokanalen RFI.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons