Annons

Verkstadsaktier gav börsen glädjelyft

Starka rapporter från verkstadsjättarna SKF och Alfa Laval fick rejält drag på Stockholmsbörsen som steg ordentligt. Uppgången fick också draghjälp av de större Europabörserna och den positiva vändningen i Asien.
Börs • Publicerad 4 februari 2020
Börsen lyfte rejält. Bildmontage.Foto: Johan Hallnäs/TT

Det breda OMXS-indexet gick upp med 2,1 procent och den kinesiska virusoron verkar som bortblåst, trots att flera företag varnar för följderna när det blir svårt att få leveranser av komponenter.

Uppgången var bred, nästan alla tungviktare på listan över de 30 mest omsatta aktierna steg.

Annons

Verkstadsföretagen SKF och Alfa Laval drog mest efter oväntat starka rapporter, upp 8,5 respektive 7,2 procent.

Starkt gick även råvarutunga aktier som Boliden och SSAB, plus 4,9 respektive 3,5 procent.

Tele2 gick fortsatt svagt efter gårdagens bokslut, aktien handlades ner 0,2 procent. Husqvarnas B-aktie steg 4,0 procent efter kvartalsrapporten.

Utanför de stora bolagens lista steg kredithanteringsbolaget Intrum, som efter en fadäs tvingades börsstoppa och släppa bokslutet en dag i förväg. Aktien gick upp 6,7 procent. Bland de större förlorarna märks Hövding, tillverkare av cykelhjälmar, som efter en nyemission föll 9,4 procent.

De europeiska storbörserna tog också ett skutt uppåt. FTSE100-index i London gick upp 1,6 procent, DAX-index i Frankfurt ökade 1,8 procent medan CAC40-index i Paris steg 1,8 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons