Stim stämmer Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival är en av Nordens största festivaler med rejäla vinster. Men ansvariga på Stim har ilsknat till. Nu stäms festivalen för utebliven ersättning och redovisning.
Sweden Rock Festival säger sig välkomna Stim:s stämningsansökan.
Nyheter • Publicerad 28 april 2011
Foto: Patric Söderström

Stim är organisationen som representerar både svenska och utländska låtskrivare. Organisationen ser till att dem får betalt för sin musik helt enkelt. Och nu är Stim på krigsstigen.

Organisationen konstaterar att SRF är en av Nordens största festivaler. Omsättningen är dryga 70 miljoner kronor och festivalen uppges ha en vinstmarginal på 35 procent, vilket ger ägarna en årlig utdelning på 19 miljoner kronor.

Men Stim anser att festivalledningen inte skött redovisning och betalning. Därför landar en stämningsansökan hos rätten i dag.

– Efter en besvärlig inledning skötte sig Sweden Rock bra under några år. Därför är det extra tråkigt att de återfallit i sitt gamla beteende. Vi hoppas ändå att den här konflikten kan få en snabb lösning – inte minst för festivalbesökarnas skull, säger Peter Englund, chef Försäljning och marknad på Stim i ett pressmeddelande.

Sweden Rock Festival svarar nu och konstaterar att det är givet att låtskrivarna ska ha ersättning och att man också betalat Stim-avgift varje år. Men festivalledningen är inte överens med Stim om prissättningen. Så här skriver SRF i ett pressmeddelande:

"De senaste åren har Stim höjt sina tariffer extremt kraftigt: från 2009 till 2010 höjdes till exempel Sweden Rock Festivals Stim-avgift med 67 procent. Sweden Rock Festival har i likhet med många andra svenska festivaler motsatt sig dessa enligt oss ensidiga, omotiverade prishöjningar och försökt att föra en dialog direkt med Stim om detta. Stim har tyvärr redan från början vägrat att diskutera prissättningen eller motivera höjningen. Stim är inte en statlig myndighet utan en intresseorganisation, men har ändå totalt monopol på den svenska marknaden och agerar därefter. Sweden Rock Festival vill gärna få Stim:s monopol och rätt till ensidiga prissättningar prövade och välkomnar därför Stim:s stämningsansökan.

Stim är en upphovsrättslig intresseorganisation för musikskapare och musikförlag. För deras räkning förvaltar och upplåter Stim rättigheter till musik och text. Genom sitt internationella nätverk representerar Stim även rätten till den musikaliska världsrepertoaren. Dessutom verkar Stim för tillkomst och spridning av ny svensk musik.

Källa: Stim

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.