Annons

Bannon villig att vittna för kongressutskott

Steve Bannon, nära rådgivare till USA:s expresident Donald Trump, kommer att vittna inför det kongressutskott som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året.
USA • Publicerad 10 juli 2022
Den tidigare chefsstrategen vid Vita huset Steve Bannon. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Bannon har tidigare vägrat infinna sig när utskottet har kallat honom. Men sent i lördags (amerikansk tid) lät en av hans advokater via ett brev till utskottet meddela att den tidigare Vita hus-strategen nu är villig att låta sig frågas ut om händelserna som ledde till stormningen då fem människor miste livet.

Steve Bannon har länge vägrat att hörsamma kommitténs kallelser och han hotas av rättsliga åtgärder på grund av att han inte infunnit sig.

Annons

– Jag förväntar mig att vi kommer att höra från honom, och vi har många frågor att ställa till honom, säger Zoe Lofgren, demokratisk ledamot i utskottet.

Utfrågningarna i representanthuset leds av ett utskott bestående av sju demokrater och två republikaner.

6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ sommaren 2021, sedan Trumptrogna republikaner i kongressen stoppat satsningen på en ambitiösare nationell kommission för att utreda frågan.

Stormningen splittrar USA, där många anser att Donald Trump var den utlösande faktorn. Andra tycker inte att han kan hållas ansvarig för det som hände. Utskottet försöker genom utfrågningarna att få svar på den frågan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons