Statsvetare: "Nu är det riktigt allvarligt"

- Det här gör saken betydligt allvarligare, att åklagaren per definition inte kan avskriva brottet utan väljer att gå vidare, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011

Förundersökningen innebär också att det här inte är någonting som snabbt kommer att blåsa över.

- Nu kommer ju det här att pågå så länge förundersökningen pågår, säger Bjereld till TT.

TT: Hur ska Juholt agera nu?

- Det är svårt att säga. Hans strategi gick ju ut på att genom att göra en total pudel skulle han få slut på det här. Han var öppenhjärtig och tog på sig hela ansvaret. Nu kan han inte ducka utan måste fortsätta att möta pressen.

TT: Hur kan partiet minimera skadan?

- Om man från partiets sida vill stötta Juholt ska man välja att inte utmana honom just nu. Så länge ingen ledande representant tar avstånd från Juholt och kräver hans avgång så sitter han ganska säkert.

Det finns de som av både personliga och politiska skäl har anledning att attackera Juholt, men många har för partiets skull hittills valt att hålla tyst.

- Det här sänker ju naturligtvis tröskeln för Juholts kritiker att komma ut, säger Bjereld.

Problemet är enligt Bjereld att om Juholt tvingas avgå så hamnar partiet i ett vakuum där ingen har en aning om vilken den nya inriktningen kan tänkas bli.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.