Annons

Inget besked från Kakabaveh: Bollen hos dem

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh vet ännu inte hur hon kommer rösta i tisdagens misstroendeomröstning mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).
Politik • Publicerad 6 juni 2022
Amineh Kakabaveh. Arkivbild.
Amineh Kakabaveh. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under tisdagen röstar riksdagen om ett misstroendeyrkande från Sverigedemokraterna mot Morgan Johansson. Om han fälls har statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon avgår – och därmed hela regeringen. Under TV4:s partiledardebatt på söndagen öppnade hon dock för att låta justitieministern gå och ändå sitta kvar.

Kakabavehs röst kan avgöra eftersom läget är så jämnt. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna samlar 174 av de 175 mandat som krävs för att fälla ministern.

Annons

– Jag har träffat olika socialdemokrater de senaste dagarna, och så klart att de säger att de håller fast vid den här överenskommelsen, men de vill inte förtydliga något mer. Det gör mig lite orolig att man vill offra sin minister och Sveriges ansikte för Erdogans (Turkiets president Recep Tayyip Erdogan) skull, säger Kakabaveh efter måndagens möte på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

Samarbete med PYD

Kakabaveh valdes in i riksdagen som vänsterpartist men är sedan 2019 politisk vilde efter att ha lämnat partiet. I november lade hon sista rösten när riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som statsminister.

I överenskommelsen med S ingick ett löfte om ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

– Det är samma överenskommelse de ingick för sju månader sedan. Men de vill inte förtydliga att de står upp. Allt handlar om att vi står upp för svenska intressen och inte låter turkiska intressen gälla.

TT: Vad kan få dig att landa i ett beslut?

– Är de beredda att förlora sitt ansikte och sin minister för en tystnad, det får de göra. Det ligger inte hos mig. Jag har lämnat bollen hos dem. Men säkerligen, de gör uppgörelser med Busch (kristdemokraternas ledare Ebba Busch) och de andra borgerliga. Det får de göra, alla gör sitt val. Jag har varit väldigt tydlig med mitt.

Inget nytt möte

Hon har inget nytt möte inbokat med S före tisdagens omröstning.

– Men jag vet att de är i ett sådant skede där man har en Natoansökan som är beroende av Turkiet, det är det hela. Det sorgliga är att ett modernt, demokratiskt land ska göra sig beroende av en odemokratisk tyrann som vill bestämma över vår inrikes- och utrikespolitik. Kurdfrågan är en del av detta, för vad står man upp?

Turkiet förhalar Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap i Nato bland annat med hänvisning till en slapp hållning gentemot kurdiska militanta grupper. För att länderna ska kunna ansluta måste alla medlemsländer godkänna.

TT har sökt Morgan Johansson via hans pressekreterare som meddelar att de inte har någon kommentar. Även S-toppen Kenneth G Forslund, som suttit i samtal med Amineh Kakabaveh tidigare, avböjer att kommentera i nuläget.

Annons

Också efter måndagens möte meddelar partiets pressjour att man inte kommer lämna några kommentarer.

Rättad: I en tidigare version angavs fel veckodag för mötet mellan S och Kakabaveh.

Fakta: Misstroendeförklaring

En misstroendeförklaring är en möjlighet för riksdagen att tvinga ett statsråd att avgå genom att i en omröstning visa att statsrådet saknar riksdagens förtroende.

För att en omröstning om misstroendeförklaring ska bli av måste minst en tiondel av riksdagens ledamöter stå bakom. För att riksdagen ska förklara sitt misstroende måste förslaget vinna stöd av mer än hälften av riksdagens ledamöter.

Misstroendeförklaringar har under 2000-talet blivit vanligare. Av de hittills tolv omröstningarna har sju ägt rum sedan 2015. Bara en gång har misstroendet vunnit i riksdagen, det var 2021 och gällde statsminister Stefan Löfven.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons