Annons

Statsvetare: Extraval riskabelt för partierna

Inget parti vill egentligen ha ett extraval i höst, bedömer statsvetare. Högern skulle vilja ha mer tid på sig för att förankra ett trovärdigt regeringsalternativ och för flera partier finns risken att man tappar väljare eller till och med åker ur riksdagen.
Politik • Publicerad 21 juni 2021
Vallokal i Tomelilla i riksdagsvalet 2018.
Vallokal i Tomelilla i riksdagsvalet 2018.Foto: Johan Nilsson/TT

Sett till opinionssiffrorna är det Liberalerna som har mest att förlora om det skulle gå så långt som till extraval, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Det som gör det extra svårt för dem är att deras öppning för ett samarbete med SD inte accepterats internt i partiet och bara delvis av väljarna.

– De har ett landsmöte i höst. Har de siktat in sig på valet 2022 skulle de behöva mer tid till att reda ut det här i partiet. Vad är det de vill med SD och hur kan man få minoriteten i partiet att acceptera partiledningens beslut?

Möjlighet för SD

Annons

Liberalerna skulle kunna få en del stödröster från moderata väljare och därigenom hålla sig kvar i riksdagen, tror Hinnfors. Men det skulle också kunna leda till att SD blir största parti på högerkanten.

– Det är viktigt för balansen i kommande regeringsunderlag att Moderaterna inte blir mindre än Sverigedemokraterna. Det tror jag Moderaterna skulle tycka var väldigt besvärande.

Sverigedemokraterna som tog initiativ till misstroendeomröstningen mot Löfven har gett uttryck för att de inte räds ett extraval. Men det behöver inte betyda att det skulle gynna dem, enligt Hinnfors.

– Man får nu fokus som ett mera accepterat parti. Samtidigt har de inte ökat jämfört med förra valet utan ligger ungefär stilla. Det vill till att de kan mobilisera ytterligare väljare, säger han.

Vill ha mer tid

Inte heller Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, bedömer att något parti egentligen är intresserat av ett extraval.

– Några kan få lite fler röster än man fick i förra valet. Men ser man till de konservativa med M, KD och SD så skulle man nog vilja ha mer tid på sig för att konsolidera ett sådant alternativ, säger hon.

För Vänsterpartiet handlade det mycket om principer och ideologi när man tog avstånd från statsminister Stefan Löfven i samband med förslaget om friare hyressättning, anser Bennich-Björkman.

– Jag uppfattar att man ändå inte har intresse av att driva fram det här till ett extraval. Det är inte det som det har gällt för dem. Alternativet är fortfarande Löfven, säger hon och tror samtidigt att Vänsterpartiets utspel kan stärka dem i framtiden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons