Annons

Statsministrar manar på EU om elpriser

Politik • Publicerad 8 september 2022
De nordiska statsministrarna Mette Frederiksen, Magdalena Andersson och Sanna Marin skriver i ett gemensamt brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om elpriserna. Arkivbild.
De nordiska statsministrarna Mette Frederiksen, Magdalena Andersson och Sanna Marin skriver i ett gemensamt brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om elpriserna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

EU-länderna måste samordna sina åtgärder i syfte att få ner efterfrågan på el, effektivisera användningen och bromsa prisökningarna. Tillfälliga ingrepp i marknaden för att få ner gaspriserna bör också till, skriver Sveriges, Danmarks och Finlands statsministrar i ett gemensamt brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där de uttalar stöd för kommissionens utkast till förslag om pristak och energisparande.

Men Magdalena Andersson, Mette Frederiksen och Sanna Marin understryker att åtgärder som kan komma i fråga inte får minska viljan att investera i förnybar energi, öka inflationen eller utformas på ett sätt som gör att tillgången på energi minskar.

Annons

Kravet på att handla är akut för att minska de höga energiprisernas inverkan på hushåll och företag, poängterar de.

"Vi befinner oss i en kris och måste handla därefter", skriver de tre till von der Leyen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons