Annons

Statlig polsk tv skippar sändning av Nobel

När författaren Olga Tokarczuk på tisdag tar emot Nobelpriset i litteratur kommer få i hemlandet Polen kunna ta del av det. Den polska public service-kanalen TVP kommer inte att sända prisceremonin, skriver .
Tv • Publicerad 8 december 2019
Olga Tokarczuk vid en pressträff i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.
Olga Tokarczuk vid en pressträff i Börshuset i Stockholm. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund / TT

Under timmarna då ceremonin pågår sänds i stället bland annat en sitcom-serie, en dokusåpa, och en långfilm, skriver tidningen.

Sedan det konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS) tog makten 2015 har tonläget i tv-bolaget TVP förändrats till att bli mer regeringsvänligt och kontrollerat, har experter tidigare vittnat om för TT.

Annons

Olga Tokarczuk har samtidigt i flera års tid retat upp Polens nationalister genom att öppet avglorifiera den polska historieskrivningen. Polens regering har tidigare blockerat henne från den lista över kulturarbetare som har rätt till statligt stöd för lansering utomlands.

Potester mot att prisceremonin inte sänds i Polen hörs från flera håll. Bland annat från senatorn Bogdan Zdrojewski från oppositionella Medborgarkoalitionen (KO).

"Vad är det makthavarna är rädda för? Sin landsmaninna?”, säger han i ett uttalande, uppger DN.

Ett upprop för att Nobelceremonin ska sändas i polsk tv sprids nu även på nätet, enligt DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons