Annons

Statisk elektricitet ska fånga virus i mask

Svenska forskare utvecklar ett nytt material för ansiktsmasker, som laddas av andetagen för att bättre suga åt sig partklar.
Coronaviruset • Publicerad 9 oktober 2020
Svenska forskare undersöker möjligheten att tillverka effektivare ansiktsmasker genom att använda material som laddas med statisk elektricitet av andningen. Arkivbild (vanlig ansiktsmask).
Svenska forskare undersöker möjligheten att tillverka effektivare ansiktsmasker genom att använda material som laddas med statisk elektricitet av andningen. Arkivbild (vanlig ansiktsmask).Foto: Terje Pedersen/TT

Alla som har gnuggat en ballong mot håret har känt kraften i statisk elektricitet, eller triboelektrisk effekt som det också kallas. Nu vill en grupp svenska forskare utnyttja den effekten för att tillverka ansiktsmasker som på ett effektivare sätt suger åt sig droppar, partiklar och aerosoler som kan bära med sig virus.

"Vårt andningsskydd, som baseras på cellulosamaterial med triboelektriska egenskaper, gör att det går lättare att andas än med dagens andningsskydd. Det häftiga är att andetaget i sig själv är det som aktiverar den triboelektriska filtreringen. Målet är att utveckla en ny typ av andningsskydd för att minska spridning av virus, liknande sars-cov-2", säger Christina Dahlström, universitetslektor och projektledare vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Annons

Tillsammans med forskare vid Uppsala universitet har hon fått anslag från Vinnova för att göra en halvårig pilotstudie. Än så länge befinner sig projektet alltså på tidig försöksnivå. Ett av de spår som undersöks är att framställa membranen av förnybart cellulosamaterial, som kan behandlas med desinficerande ämnen.

"Vi kommer att jämföra effektiviteten hos de utvecklade cellulosamaterialen med några vanliga syntetiska polymeralternativ. På längre sikt skulle användningen av förnybar cellulosa, i stället för fossilbaserat material, vara mycket fördelaktig med tanke på nationell självförsörjning, kostnad och avfallshantering. Det är också helt i linje med flera mål i FN:s agenda för en hållbar utveckling", säger Christina Dahlström.

Fakta: Statisk elektricitet

Statisk elektricitet uppstår då material gnids mot varandra, exempelvis en ylleduk mot glas, så att elektroner överförs från det ena föremålet till det andra. På så vis uppstår en obalans i den elektriska laddningen, som naturen försöker jämna ut med en dragningskraft mot föremål som kan lämna ifrån sig respektive ta emot elektroner.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons