Annons

Stärkt framtidstro hos svenska exportbolag

Trots det ansträngda ekonomiska läget och större krav på lokal produktion ökar optimismen tydligt hos svenska exportföretag, enligt Svensk Exportkredits (SEK) exportkreditbarometer.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2023
Svenska exportföretag ser ljusare på framtiden. På bilden containrar i Nynäshamn. Arkivbild.
Svenska exportföretag ser ljusare på framtiden. På bilden containrar i Nynäshamn. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bland de 200 största svenska exportbolagen räknar 44 procent med ökad efterfrågan under det kommande året. Samtidigt tror 11 procent på minskad orderingång.

I SEK:s senaste undersökning från i höstas uppgav 36 procent av företagen att de räknade med ökad orderingång medan 23 procent trodde på minskad efterfrågan.

Annons

"Sverige är, trots vår storlek och den globala situationen, fortfarande en stark exportnation med mycket att bidra med internationellt, samtidigt som ökad exportorderingång också bidrar till tillväxt och jobb här i Sverige", säger Jens Hedar, chef för kundrelationer på SEK, i ett pressmeddelande.

Hälften av BNP

Av Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, består 52,5 procent av export, enligt Statistiska centralbyrån.

En tänkbar förklaring till den positiva stämningen hos företagen kan, enligt SEK, vara att de dystraste prognoserna från i höstas inte har slagit in.

"Sverige ligger i framkant när det gäller tekniska lösningar som kan bidra till att motverka klimatförändringar på global nivå och det är oerhört glädjande att tron på efterfrågan på svenska exportprodukter ökat", kommenterar Jens Hedar.

Långsiktig finansiering

"Det innebär sannolikt att fler företag kommer att våga gå vidare med viktiga investeringar och det är glädjande att kunna möjliggöra dessa genom stabil och långsiktig finansiering, i synnerhet i tider av osäkerhet."

SEK är ett statligt bolag som finansierar svenska exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder.

Fakta: Exportkreditbarometern

Två gånger om året tillfrågas 200 svenska exportörer, med en minsta exportvolym på 25 miljoner svenska kronor och vars export står för minst 50 procent av försäljningen, om finansiella krav, exportorderingång, sysselsättningsprognoser, räntor och den svenska kronans styrka.

Man tittar även på företagens hållbarhetskrav på leverantörer och kunder, samt deras investeringsplaner för att minska klimatpåverkan från den egna verksamheten. Undersökningen genomfördes under perioden 3 april–5 maj 2023. Den fullständiga rapporten publiceras i mitten av juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons