GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stal sändare från haj – åtalas

En 48-årig man i Australien har åtalats för att ha stulit från en haj, rapporterar lokala medier.
Australien • Publicerad onsdag 04:22
En vithaj, just denna haj finns i en djurpark i Kalifornien.
En vithaj, just denna haj finns i en djurpark i Kalifornien.
Foto: David Royal/AP/TT

Mannen ska under en fisketur i augusti av misstag fångat en vithaj som var märkt med en sändare myndigheterna använde för att följa hajens rörelser. Innan han släppte tillbaka hajen i vattnet tog han sändaren, med vilken han under en månads tid utlöst en lång rad falsklarm om vithaj i badvattnen runt Albany i sydvästra Australien.

Polisen kallar mannens agerande oansvarigt.

– Nu har vi en vithaj utan sändare i vattnen utanför Albany, säger Hugh Letessier vid den lokala polisen till West Australian, och fortsätter:

– Dessutom har falsklarmen orsakat onödig rädsla och oro för de som bor här och de som vill ge sig ut i vattnet.

Delstaten Western Australia har enligt The Guardian 34 monitorer som följer de 115 hajar som försetts med sändare och vidareförmedlar informationen till livräddare och allmänhet om hajarna är nära land.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.