Annons

Ståhls diskus bort från DL-programmet

Nu är det beslutat, diskus är en av de grenar som tas bort från Diamond League-programmet.
Världsmästaren Daniel Ståhl ska dock få fler tävlingstillfällen i Continental Tour.
Friidrott • Publicerad 6 november 2019
Daniel Ståhl i Diamond League-tävlingen i Stockholm i våras.
Daniel Ståhl i Diamond League-tävlingen i Stockholm i våras.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I ett pressmeddelande meddelar Internationella friidrottsförbundet, IAAF, att man nu spikat att tävlingsserien Diamond League ska minska från 32 till 24 grenar (tolv för damer, tolv för herrar). Skälet är att tv-sändningarna ska bli kortare.

"Målet är att skapa en mer spännande och global liga som går snabbare att genomföra, en liga som tv-bolag vill sända och supportrar vill titta på. Vi förstår besvikelsen hos idrottarna i grenarna som inte är med i Diamond League 2020", säger IAAF-ordföranden Sebastian Coe.

Åtta discipliner ryker

Annons

Vilka grenar som ska finnas med i Diamond League nästa år bestämdes efter en världsomfattande undersökning om vilka grenar som är populärast. Därför tas nu åtta discipliner (fyra för damer respektive herrar) bort. Förutom diskus är det tresteg, 3 000 meter hinder och 200 meter. 200 meter och 3 000 meter hinder kommer dock att vara med i tio tävlingar, fem för damer, fem för herrar. Diskus och tresteg bara i två per gren, en tävling för herrar och en för damer.

– Det är tråkigt, extremt tråkigt. Men jag fortsätter satsa oavsett och tänker kasta långt på andra platser, säger den svenske VM-guldmedaljören Daniel Ståhl till Aftonbladet.

Coe säger att IAAF ska utveckla Continental Tour där de fyra grenarna som nu tas bort från Diamond League ska finnas med.

"Vi vill se till att de aktiva får möjlighet att tävla i stor omfattning och tjäna prispengar. Vi ska också arbeta närmare de aktiva i de grenarna för att hjälpa dem och tävlingarna med marknadsföring", säger Coe.

Wildcard till VM

Segraren i respektive gren, av de fyra, kommer också att få ett wildcard till VM.

Den Diamond League-gala som kan få herrdiskus är Stockholm.

– Vi är diskusens vänner och gör allt för att få diskusen i Stockholm, säger tävlingsledaren Jan Kowalski till SVT.

Ståhl har tidigare sagt att om diskus försvinner från Diamond League vore det som att "ta bort längdskidor för Charlotte Kalla och Wimbledon för Roger Federer".

Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson har sagt att han slutar om diskus försvinner från Diamond League-programmet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons