Annons

Stadsljus vilseleder dyngbaggar

Ljusföroreningar slår ut dyngbaggarnas naturliga stjärnkompass, visar en studie från Lunds universitet och universitetet i Johannesburg.
Djuren – som i vanliga fall orienterar sig efter Vintergatans sken – tar i städerna hjälp av gatlyktor och neonskyltar, vilket kan leda till konfrontation.
Djur • Publicerad 1 augusti 2021
Ljusföroreningar slår ut dyngbaggarnas naturliga stjärnkompass, visar en studie från Lunds universitet och universitetet i Johannesburg.
Ljusföroreningar slår ut dyngbaggarnas naturliga stjärnkompass, visar en studie från Lunds universitet och universitetet i Johannesburg.Foto: Drago Prvulovic/TT

"Skalbaggarna tvingas överge sin stjärnkompass för att i stället anpassa sig till, och navigera efter artificiellt ljus", säger James Foster, numera verksam vid universitetet i Würzburg i Tyskland men som arbetat med studien tillsammans med bland andra Marie Dacke under sin tid vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har tidigare studerat hur dyngbaggar vägleds av stjärnorna när de rullar sina bollar med dynga över savannen i Sydafrika. Den nya studien undersöker hur ljusföroreningar stör djurens förmåga att orientera sig efter naturliga referenspunkter.

Leder till konfrontation

Annons

Studien genomfördes nattetid på två olika platser i Sydafrika. Dels på ett hustak i centrala Johannesburg, dels på landsbygden i Limpopo. Resultatet visar att dyngbaggarna inte får hjälp av stjärnorna i staden, där ljusföroreningarna är kraftiga. I stället visar gatljus och upplysta byggnader vägen.

När dyngbaggen navigerar utifrån stjärnorna rör de sig bort från varandra och undviker på så vis kollision. Men i städerna rör de sig ofta mot samma ljuspunkt, vilket kan leda till konfrontation.

"Helt desorienterade"

Mest sannolikt drabbas djuren som lever där stad övergår till vildmark värst, då de varken urskiljer stjärnhimlen eller ljuset från städerna, enligt forskarna.

"I våra försök märkte vi att skalbaggar som såg till exempel gatljus betedde sig onaturligt, men att de trots allt kunde orientera sig. De som bara såg den ljusförorenade natthimlen utan att se några upplysta byggnader eller gatljus blev helt desorienterade", säger Foster.

Studien publiceras i en artikel med titeln ”Light pollution forces a change in dung beetle orientation behaviour” i tidskriften Current Biology.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons