Annons

Sprängämnen funna på båt i Nord Stream-utredning

Tyska utredare har hittat spår av sprängämnen på en segelbåt som misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2, rapporterar Reuters.
Nord Stream • Publicerad 12 juli 2023
Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två ledningarna för Nord Stream i slutet av september förra året. Arkivbild.
Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två ledningarna för Nord Stream i slutet av september förra året. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen
Webbkarta över gasledningens sträckning.
Webbkarta över gasledningens sträckning.Foto: Björn Hellström/TT

Segelbåten i fråga misstänks ha transporterat sprängämnen som använts då gasledningarna i Östersjön exploderade i slutet av september förra året.

Det framgår i ett gemensamt brev till FN:s säkerhetsråd skrivet av tyska, danska och svenska representanter, rapporterar Reuters, som tagit del av skrivelsen.

Annons

"Spår av undervattenssprängämnen hittades i de prover som tagits från båten under utredningen", lyder brevet angående den tyska utredningen av det misstänkta sabotaget.

Dold identitet

Segelbåten ska ha hyrts på ett sätt som avsett att dölja identiteten på de som faktiskt använt den, enligt de tyska utredarna. Båtens exakta kurs utreds fortfarande av tyska myndigheter.

"I nuläget är det inte möjligt att på ett tillförlitligt sätt fastställa identiteten på gärningsmännen och deras motiv, särskilt när det gäller frågan om händelsen styrdes av en stat eller statlig aktör", står det i brevet om den tyska utredningen.

Utreds separat

Skrivelsen har lämnats in till FN:s säkerhetsråd i samband med att Ryssland kallat det till ett möte på tisdagen. Ryssland har framfört klagomål om att man inte fått ta del av information runt utredningarna.

Det misstänkta sabotaget av gasledningarna utreds parallellt och separat av svenska, danska och tyska myndigheter.

"Ingen av utredningarna har avslutats och i nuläget är det fortfarande inte möjligt att säga när de kommer att avslutas. Sabotagehandlingarnas karaktär saknar motstycke och utredningarna är komplexa", står det i skrivelsen, som är daterad i måndags.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön den 26 respektive den 27 september förra året.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons