Annons

Spararna köper svenskt i kronkrisen

Aktiesparare köper svenska aktier när kronan är rekordsvag, visar statistik från Avanza och Nordnet för september.
Ekonomi • Publicerad 29 september 2023
Företaget tillverkar och säljer utrustning för elektrisk uppvärmning, villavärmeprodukter och brasvärmeprodukter. Arkivbild.
Företaget tillverkar och säljer utrustning för elektrisk uppvärmning, villavärmeprodukter och brasvärmeprodukter. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I siffrorna för september från både Nordnet och Avanza ligger Nibe i topp, medan utländska storbolag som Tesla och Alibaba hör till dem som säljs.

"Aktiespararnas generella köpmönster under månaden är att köpa storbolag med fallande aktiekurser – som Sinch, Nibe, Electrolux, New Wave och SAAB" skriver Avanzas sparekonom Felicia Schön i ett pressmeddelande.

Annons

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, skriver "Vi ser definitivt en trend bort från tillväxt och mot mer stabilitet och lönsamhet här och nu. Man vill gärna se hög direktavkastning, och köper exempelvis Tele2 och Handelsbanken".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons